Два мощни взрива са избухнали пред хотел в Западен Кабул, в непосредствена близост до мястото, където един от кандидатите за президент на Афганистан, Абдула Абдула, е провеждал среща със симпатизанти, предаде „Ройтерс”.

Атентатът е унищожил автомобила на политика и е ранил един от телохранителите му.
Други двама души са били убити, а 16 са ранени при дръзкото нападение.

„Тъкмо напусках мероприятието на Народната партия на ислямското единство, когато една от колите ми бе разрушена от крайпътна бомба”, заяви самият Абдула скоро след инцидента. Според него единствено объркването на атентатора за това в коя кола се намира кандидат-президентът, го е спасило от сигурна гибел.

Говорителят на полицията Хашмат Штанекзаи потвърди и добави, че освен крайпътната бомба, е имало и самоубийствен атентат срещу конвоя на политика около обяд.

На проведения на 5 април първи тур са изборите за нов държавен глава Абдула Абдула получи най-висок резултат - 45,00% от гласовете, срещу 31,56 на сто за неговия съперник Ашраф Гани Ахмадзай, външен министър на президента Хамид Карзай в периода 2001 - 2005 г., поради което е смятан за негово протеже и бъдещ инструмент за влияние върху политиката на страната.

Вторият тур на изборите е насрочен за 14 юни тази година.