Пресслужбата на Белия дом публикува изявление на президента на САЩ Джо Байдън относно официалното обявяване от Москва на анексирането на още четири окупирани територии на Украйна, съобщи Руската служба на Би Би Си.

"Съединените щати осъждат днешния опит на Русия с помощта на измама да анексира суверенна територия на Украйна. Русия нарушава международното право, нарушава устава на ООН и демонстрира своето презрение към миролюбивите народи по света", каза Байдън в изявление.

Ядрената реторика на Русия няма да спре подкрепата на Г-7 за Украйна

Ядрената реторика на Русия няма да спре подкрепата на Г-7 за Украйна

Толкова дълго, колкото е необходимо

"Не се заблуждавайте: тези действия са нелегитимни", заяви президентът, който също така обеща, че САЩ винаги ще зачитат международно признатите граници на Украйна.

В отговор на обявената от Русия анексия, Вашингтон и неговите съюзници са принудени да прибягнат до нови санкции, продължи Байдън.

Тези санкции "ще причинят разходи за лица и организации - както в Русия, така и в чужбина - които предоставят политическа или икономическа подкрепа на незаконните опити за промяна на статута на територията на Украйна", обещава американският президент.

Столтенберг: НАТО няма да се спре от Путин да подкрепи Украйна

Столтенберг: НАТО няма да се спре от Путин да подкрепи Украйна

Путин дрънка с ядрено оръжие, мобилизира още стотици хиляди - това не е сила, това е слабост

Байдън коментира, че Вашингтон не е уплашен от действията на Путин и САЩ ще продължат да подкрепят Украйна.

"Ние ще продължим да предоставяме на Украйна средствата, от които се нуждае, за да се защитава, въпреки наглите опити на Русия да преначертае границите на съседа си. И очаквам с нетърпение Конгресът да ми изпрати законопроект за подписване, с който ще осигурим допълнителни 12 милиарда долара за подкрепа на Украйна."

"Призовавам всички членове на международната общност да отхвърлят незаконните опити на Русия за анексиране и да подкрепят народа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", завършва американският президент.

В отговор на анексията на Путин Украйна кандидатства за НАТО

В отговор на анексията на Путин Украйна кандидатства за НАТО

Киев подаде молба за членство по ускорена процедура