Един от атентаторите в Брюксел е бил заловен в Турция през юни и депортиран в Белгия. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от „Асошиейтед прес”, в Анкара на съвместна пресконференция с румънския си колега.

Ердоган заяви, че белгийските власти са освободили заподозрения, въпреки предупрежденията от Турция, че той е бил „чуждестранен боец”.

Най-мощната бомба на летището в Брюксел не е избухнала
Обновена

Най-мощната бомба на летището в Брюксел не е избухнала

Установена е самоличността на двама терористи

Турският президент не е споменал името на атентатора. По информация на „Ройтерс” от турското президентство са идентифицирали задържания от Турция екстремист като Ибрахим ел Бакрауи.

Той казва, че мъжът е бил арестуван на турската граница със Сирия в провинция Газиантеп. Турция официално била информирала белгийските власти за неговото депортиране на 14 юли.

Реджеп Ердоган подчертава: „Въпреки нашите предупреждения, че този човек е "чуждестранен терористичен боец", Белгия не установи никакви връзки с тероризъм”.

Междувременно от летището в Брюксел обявиха, че никакви граждански полети няма да бъдат извършвани от и към аеропорта до петък, 25 март, включително.

„Ройтерс” съобщи, позовавайки се на информация от белгийски вестник”, че е идентифициран извършителят на втория самоубийствен атентат на летището. Това е Наджим Лашрауи.