Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Запада, че подкрепя "терора" и пучистите, които се опитаха да го свалят от власт, в най-острата си атака срещу западните съюзници на Анкара от опита за преврат, извършен на 15 юли, насам, отбелязва "Франс прес".

"За съжаление, Западът подкрепя терора и стои със заговорниците на преврата", изтъкна Ердоган по време на обръщение, предавано по телевизията, в президентския си дворец. „Онези, които си въобразявахме, че са приятели, застанаха на страната на пучистите и на терористите”, добави той.

Според него чужди сили са участвали в опита за преврат. "Трябва да кажа, че това беше сторено от чужди сили. Това не беше сторено само на турска почва... сценарият беше написан извън Турция", изтъкна Ердоган. 

Ердоган също така гневно осъди съдебните власти в Германия за това, че не му позволиха да се обърне чрез видеоконферентна връзка към демонстрация в Кьолн през уикенда в негова подкрепа.

Браво! Съдилищата в Германия работят много бързо!”, изригна Ердоган с тежка ирония.

Той е обвинявал Германия в миналото, че позволява на лидери на Кюрдската работническа партия да правят обръщения на събития в Германия чрез видеоконферентна връзка.

Той заявил също, че Турция преди също така е предала на Германия списък с над 4000 издирвани екстремисти, без да получи какъвто и да е отговор.

„Но тук конституционният съд реши за два часа” да забрани речта чрез видеоконферентна връзка.

Дали Западът е на страната на демокрацията или на страната на терора?”, добави той, като също така обвини Белгия, че не е предала ляв екстремист, свързан с убийството на турски бизнесмен през 1996 г.

Същевременно в интервю за италианска телевизия Ердоган предупредил, че Турция няма да изпълни сделката за мигрантите, съгласувана с Брюксел, ако Европейският съюз се съпротивлява да либерализира визовия си режим за турски граждани.

„Ако Европейският съюз не либерализира визовия си режим за граждани на Турция, Анкара няма да се съобрази със споразумението за мигрантите”, изтъкна турският държавен глава.

Ердоган също така остро разкритикува върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини, че не е посетила Турция след неуспешния опит за военен преврат.  

Вчера турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди, че Анкара ще хвърли на боклука споразумението за мигрантите, ако турските граждани не получат свободен достъп до Шенгенското пространство до средата на октомври.