Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пресече линията, сравнявайки германското правителство с нацистите и вече не е добре дошъл в страната. Това обяви голям съюзник на Ангела Меркел, цитиран от "Ройтерс".

Заплахата от премиера на провинция Хесе - Волкер Буфие, отразява нарастващото раздразнение заради твърденията на Ердоган, че Германия и други европейски сили използват нацистки тактики, като забраняват на турски политици да провеждат митинги на техни територии.

"Достатъчно означава достатъчно", заяви Буфие, който е зам.-председател на Христиандемократическия съюз на Меркел.

"Г-н Ердоган и неговото правителство не са добре дошли в нашата страна и това сега трябва да се разбере", подчерта той пред телевизия DLF.

Меркел с ултиматум към Ердоган

Меркел с ултиматум към Ердоган

Според канцлера такива коментари "нарушават всякакво табу

Германска медия съобщи, че Ердоган планира да посети Германия през март, за да агитира сред турците, живеещи там, да подкрепят пакета от нови президентски правомощия на референдума през април.

Волкер Буфие заяви, че такава визита може да създаде проблеми със сигурността. "Някой, който ни обижда по този начин, не може да очаква, че ние ще съберем стотици полицаи да го защитават", допълни той.

Германското правителство обяви, че не е получавало официално искане за посещение на Ердоган.

Ердоган обвини Меркел в прилагането на нацистки мерки

Ердоган обвини Меркел в прилагането на нацистки мерки

Започна язвителна лична атака срещу германския канцлер

В понеделник Меркел призова Турция да спре с нацистките сравнения и заяви, че нейното правителство си запазва правото да блокира бъдещи прояви на турски официални лица, ако те не са в съответствие с германското право.

Рейнер Хаселоф, друг член на консерваторите на Меркел и премиер на провинция Саксония-Анхалт, призова Берлин да забрани подобни прояви. "Всеки държавник, който иска да дискутира нещо с нас е добре дошъл като гост и ще бъде посрещнат по съответния дипломатически протокол, но това не включва агитиране и особено не на хора, които ни злепоставят като нация", заяви той пред вестник "Велт".

Германия шокирана и бясна на Ердоган

Германия шокирана и бясна на Ердоган

"Ердоган отиде твърде далеч"

"Онези, които ни сравняват с нацистите, не са добре дошли. Това е неприемливо", заяви той. Хаселоф допълни, че не трябва да се разчита на местните и провинциални власти да взимат решения за посещения на турски политици, както е било досега.