Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли критиките на Запада за масовите арести след неуспешния опит за преврат. Той заяви, цитиран от „Ройтерс”, че държавите трябва да хвалят Турция за справянето с опита за преврат, вместо да стоят до заговорниците.

Еродган и правителството обвиняват намиращия се в САЩ турски проповедник Фетхуллах Гюлен, че  е ръководил опита за преврат. Десетки хиляди предполагаеми негови последователи в армията, полицията, правосъдната система, образованието, граждански служби и други институции са отстранени от длъжност, задържани или се разследват.

Ердоган се закани, че броят на арестуваните може да се увеличи, ако се открие, че са подкрепяли заговора.

Брюксел отново плаши Анкара със замразяване на преговорите за членство

Брюксел отново плаши Анкара със замразяване на преговорите за членство

Йоханес Хан настоява да не се нарушава законът

Турският президент също критикува жестоко коментарите на ръководителя на американското военно командване в Близкия изток, който предположи, че чистката в турската армия ще навреди на борбата с „Ислямска държава”. Според Реджеп Ердоган подобни твърдения показват, че той е „на страната на заговорниците”.

Американският генерал Джоузеф Воутъл стои на страната на заговорниците за преврата с тези свои думи”. Той се разкрива чрез изявленията си”, заяви Ердоган, цитиран от „Хюриет”. Той посети военния център „Голбашъ” в Анкара, където при бомбардировки от войници от превратаджии убиха десетки полицаи.

„Вместо да благодарите на държавата, че е отблъснала опита за преврат, вие стоите заедно със заговорниците. Организаторът на преврата е във вашата държава. Вие го храните там. Той е свобода”, заяви Ердоган, визирайки Гюлен.

Междувременно турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че Турция ще затвори военновъздушната база близо до Анкара и всички военни казарми, използвани от заговорниците по време на опита за преврат.

Министърът на труда пък обяви, че турските власти разследват 1300 служители на ведомството заради опита за преврат.

От своя страна вътрешният министър оповести броят на арестуваните, който вече е достигнал 18 000 души. Освен това от думите му стана ясно, че паспортите на почти 50 000 души обявени за невалидни след опита за преврат.