Комисарят по разширяването Йоханес Хан предупреждава Турция, че блокът може да замрази преговорите за присъединяване на страната, ако репресиите след преврата нарушават принципите на правовата държава.

„Докато съм на мнение, че предприетите след опита за преврат мерки са непропорционални, е нужно да видя черно на бяло фактите за това как са третирани тези хора”, заявява Хан пред германския всекидневник "Зюддойче цайтунг", цитиран от Агенция „Франс прес”.

Той е категоричен, че ако има дори най-малкото съмнение, че отношението към тези хора е неприемливо, последиците ще са неизбежни.

От неуспешния опит за преврат на 15 юли насам в Турция са арестувани почти 16 000 души от армията, полицията, правосъдната система, образованието медиите. Европа и САЩ остро критикуват тези чистки.

Йоханес Хан допълни, че засега „ние сме в зоната на притеснението, на предположенията”.

Правозащитната организация „Амнести Интернешънъл” обяви, че има ясни доказателства за злоупотреби и насилие над задържани във вълната от арести в Турция след опита за преврат.

Запитан дали въпросът за по-нататъшните преговори за членството на Турция е в сила и днес, еврокомисарят Хан отговори: „Това е основателен въпрос, който аз си задавам често, ако не всекидневно”.

Той приветства сделката между ЕС и Турция от март за „спиране на вълната от бежанци” по маршрута за Западна Европа.

„Това, което е нужно днес да направим, е да помогнем на Турция да понесе финансовото бреме от приемането на 3 млн. бежанци на своя почва”, заяви Хан.