Анкара несъмнено подкрепя намерението да се сложи край на тероризма в Сирия, но призовава да се спазва духа на договореното в Астана, съобщава "Йени Шафак".

"Идлиб, както сме се договорили, е една от четирите области за де-ескалацията на конфликта. Ние сме там и имаме 12 пункта за наблюдение, тук е умерената опозиция, която дойде от Алепо и Източна Гута. Ние многократно подчертаваме, че под предлог за борба с "Джебхат ан-Нусра" не може да се удря по цивилни, това ще доведе до хуманитарна катастрофа и нова вълна от имигранти и Турция не трябва да плаща за това. Ние със сигурност подкрепяме борбата срещу тероризма, но ... всяка стъпка трябва да бъде предприета в духа на процеса от Астана и на съгласуваността на трите страни-гаранти за прекратяване на огъня", обяснява той.

Според Ердоган "техническите делегации в това отношение ще продължат да бъдат координирани и да водят преговори по тази тема".

Идлиб е единственият регион на Сирия, който остава в ръцете на незаконни въоръжени групировки. През 2017 г. е създадена северна зона на де-ескалация, където бойци могат да се движат със семейства, които отказват да се предадат и доброволно да сложат оръжията си. Според специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, в този район има около 10 хиляди души от терористични групи като "Джебхат ан-Нусра" и "Ал Кайда". Възстановяването на контрола над провинцията от страна на Дамаск ще сложи край на мащабната военна конфронтация в Сирия.

Идлиб няма да последва Дараа, твърди сирийската опозиция

Идлиб няма да последва Дараа, твърди сирийската опозиция

Подготвили трифазен план за защита на региона, могат и да нападнат, но уважават дипломацията на Турция

В петък в Техеран се проведе тристранна среща на върха между Русия, Иран и Турция за разрешаване на ситуацията в Сирия.

Москва, Техеран и Анкара се споразумяха да продължат усилията си за защита на цивилното население и подобряване на хуманитарната ситуация в Сирия.

Участниците в срещата се съгласиха, че следващата тристранна среща на високо равнище за сирийското споразумение ще се проведе в Русия.

Русия, Турция и Иран: Няма военно решение на конфликта в Сирия

Русия, Турция и Иран: Няма военно решение на конфликта в Сирия

Можел да приключи само чрез преговорен политически процес

Ердоган обяви възможността за нова среща с руския президент Владимир Путин след посещението си в Германия, насрочено за 27-28 септември. "Споразумението, за поддържане на примирието в Сирия е много важно ... Разбира се, ние имаме много различни идеи, които интензивно ще обсъдим с нашия министър на външните работи, Министерството на отбраната и руското разузнаване. След моето пътуване до Германия, можем отново да се срещнем с г-н Путин", коментира Ердоган.

Той допълва, че е разговарял с Путин след срещата в Техеран, "съгласихме се, че първо нашите делегации ще обсъдят всичко, а след това ще се срещнем и ще вземе окончателно решение за Идлиб. Бихме искали да се постигне напредък по този въпрос. Аз вярвам, че по въпросът за Идлиб, следен от целият свят, ние ще се постигне положителен резултат", допълва турският президент.

Ердоган се срещна с Али Хаменеи

Ердоган се срещна с Али Хаменеи

След срещата за Сирия, която проведе с президентите на Русия и Иран

"Турция бе поканена да участва в ученията "Восток-2018 ", които се провеждат съвместно от Русия и Китай", коментира Ердоган. Подробностите за провеждането са предоставени на министъра на националната отбрана на Турция Хулуси Акар, който придружава президента. Акар коментира, че ще помисли за поканата и допълва, че "маневрите са много важни, тъй като Съединените щати внимателно ги наблюдават"

Според руския министър на отбраната, армейски генерал Сергей Шойгу, най-големи руски военни учения "Восток-2018" ще бъдат проведени от 11 до 17 септември в полигони за пехота, ВВС и ПВО, в акваторията на Японско, Берингово и Охотско морета.

Ще участват войски от Централен и Източен военни окръзи, Северния флот, всички военни поделения на десантни войски, изтребители, бомбардировачи и военни транспортни самолети, както и подразделения от Китай и Монголия.

В маневрите ще участват над 300 хиляди военнослужещи, над хиляда самолети, хеликоптери, безпилотни летателни апарати, до 80 кораба, 36 хиляди танка и бронетранспортьори.

Русия се готви за най-големите си военни учения от 1980-те

Русия се готви за най-големите си военни учения от 1980-те

В ученията "Восток-2018" ще участват Китай и Монголия