Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини САЩ и Израел, че се намесват в Иран, след като съседът на Турция беше обхванат в продължение на няколко дни от кръвопролитни размирици, съобщава "Франс прес".

Общо 21 души загинаха и стотици бяха арестувани в продължилите седмица протести, които бяха най-голямото предизвикателство за режима на аятоласите от масовите демонстрации през 2009 г. насам.

Споразуменията със САЩ губят валидност, категоричен Ердоган

Споразуменията със САЩ губят валидност, категоричен Ердоган

Както и двустранните отношения

"Не можем да приемем, че някои страни - най-вече САЩ и Израел - се намесват във вътрешните работи на Иран и Пакистан", изтъкна Ердоган.

"Това е обръщане на хората едни срещу други в тези страни. Срамота е, че видяхме това сторено в много страни... Видяхме това в Ирак", коментира още турският президент.

САЩ поставят Пакистан сред нарушителите на религиозните свободи

САЩ поставят Пакистан сред нарушителите на религиозните свободи

На фона на обтегнатите отношения между двете държави

Ердоган не говорил подробно за характера на предполагаемата намеса в Пакистан, но вчера САЩ обявиха замразяване на доставките на военно оборудване и спиране на финансирането за силите за сигурност, докато Пакистан не предприеме крути мерки срещу екстремистите.

Ердоган също така споменал проблемите в "Сирия, Палестина, Египет, Либия и Тунис" и в африкански страни, включително Судан и Чад.

Той твърди, че "беше играна игра" в някои страни, които той отбеляза, че всичките са мюсюлмански.

"Те предприемат стъпки за превръщането на изобилните подземни богатства във всички тези страни в свои собствени ресурси", заяви той.

"Съжаляваме, тези реалности трябва да са известни на нашия народ и на всички хора", допълни Ердоган.