Президентът Обама приветства световните лидери в Кемп Дейвид край Вашингтон за срещата на върха на Г-8. Очаква се кризата в еврозоната да доминира разговорите, коментира Би Би Си.

Инвеститорите се страхуват, че излизането на Гърция от еврозоната може да предизвика нова глобална криза.

По време на вечерята в петък с широк консенсус са били обсъдени темите за Иран, ядрените амбиции на Северна Корея, и размириците в Сирия, предаде АП.

Северна Корея е изправена пред допълнителна изолация, ако продължава по пътя на провокацията, съгласиха се лидерите на Г-8.

По отношение на Иран, лидерите са на мнение, че правителството в Техеран трябва да докаже твърдението, че ядрената му програма е мирна.

Официален представител на САЩ заяви, че за Сирия лидерите, включително и министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев, са в съгласие, че мирният план на ООН тепърва трябва да бъде изцяло изпълнен и че сега в страната е необходим политически преход.

По-рано Обама и новият френски президент Франсоа Оланд, става ясно, че са фокусирали разговорите си върху икономическия растеж.

Обама заяви, че борбата с дълговата криза в Европа е въпрос от изключителна важност.

Гърция съобщи, че германският канцлер Ангела Меркел е предложила в петък сутринта страната да проведе референдум за това дали да остане в еврозоната, когато гласува в общонационалните избори следващия месец.

В изявление от офиса на времененния министър-председател на Гърция се казва, че г-жа Меркел е повдигнала темата по време на телефонен разговор с президента Каролос Папуляс.

"Германският канцлер сподели идеята си за гласуване, паралелно на изборите с въпроса - до каква степен гръцките граждани желаят да останат в рамките на еврозоната", се казва в изявлението.

"Ясно е обаче, че въпросът е извън компетентността на служебното правителство", се казва още в изявлението

Берлин обаче отрече подобно предложение да е било правено.
"Това не е вярно и ние напълно го отхвърляме", каза говорителката на германско правителство.

На срещата на Г8 присъстват Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Русия, САЩ, Великобритания и представителите на ЕС.

Индия, Китай и Бразилия не участват на срещата, въпреки че са ключови играчи на международната сцена.

Според анализатори отсъствието на руския президент Владимир Путин и все още крехките отношения между германския канцлер Ангела Меркел и новия френски президент Франсоа Оланд ще окажат влияние за ефективността на срещата и вероятно няма да се постигнат големи резултати.