ФСБ "призовава" бойците от Вагнер да не се подчиняват на заповедите на Пригожин и да го задържат. Такива изявления от ФСБ не се чуват всеки ден, припомня Би Би Си.

Призоваваме бойците на ЧВК да не допускат непоправима грешка, да прекратят всякакви силови действия срещу руския народ, да не изпълняват престъпните и предателски заповеди на Пригожин и да вземат мерки за задържането му. Това се казва в официалното съобщение от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия.

Съобщението е разпространено часове, след като Пригожин обвини руската армия, че съзнателно е ударила негови тилови бази. Освен това Пригожин заплаши, че ще потърси сметка за тези действия.

Ние сме 25 000 души и ще изясним защо в страната се случва това безредие. Тактическият резерв е 25 000 души, а стратегическият резерв е цялата армия и цялата страна.

Това заяви Пригожин.

Всеки, който иска, да се присъедини към нас. Време е да сложим край на тази бъркотия. Всеки, който се опита да се съпротивлява - ще го считаме за заплаха и ще го ликвидираме незабавно, както и всички пречки по пътя ни.

Моля всички да запазят спокойствие, да не реагират на провокации и да останат в домовете си. Най-добре е да не излизате на улицата по маршрута, по който се движим, каза собственикът на ЧВК" Вагнер".

Путин взема мерки срещу Пригожин

Путин взема мерки срещу Пригожин

В Москва са прекъснати комуникациите, а в Ростовска област армията е в бойна готовност

В момента няма доказателства, че Пригожин действително води наемниците си нанякъде.

Би Би Си посочва, че самият Пригожин е посочил, че думите му не са призив за военен преврат.

Източник, близък до службите за сигурност, заяви пред Би Би Си, че московската дирекция на ФСБ е поставена в състояние на готовност. Това се потвърждава и от друг източник от армейските среди, който съобщава, че московският гарнизон е вдигнат под бойна тревога.

Кремъл разследва Пригожин за въоръжен метеж

Кремъл разследва Пригожин за въоръжен метеж

Причината са думите на собственика на ЧВК "Вагнер", че руската армия е ударила негови бази

Според този източник ФСБ с подкрепата на специалните отряди за бързо реагиране на Националната гвардия поставят пътни блокади на Донската магистрала (шосето Москва - Воронеж - Ростов на Дон). На дежурните на тези контролно-пропускателни пунктове е наредено да откриват огън "в случай на заплаха". В същото време техниката е в режим на готовност, но частите все още не са получили заповед за извеждането ѝ.

Няколко други медийни съобщения допълват, че московските правоохранители са поставени в повишена готовност и в столицата се въвежда план, наречен "Крепост", за защита на обектите на МВР.

Москва отрече да е атакувала лагери на "Вагнер"

Москва отрече да е атакувала лагери на "Вагнер"

Нови обвинения

Точните действия на служителите в рамките на този план са обект на държавна тайна, но е публично известно, че се блокират входовете и изходите на сградите на МВР.