Руският президент Владимир Путин взе мерки срещу собственика на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, съобщи База.

В Москва и Ростовска област е обявен план "Крепост". Това включва спешно събиране на персонал и поемане на контрола върху особено важни обекти от силите за сигурност.

Има съобщения, че офисите на "Вагнер Груп" в Санкт Петербург са били обискирани.

В столицата има затруднения с интернета и мобилните комуникации. Вече се появиха съобщения и снимки в социалните медии, че по улиците на Москва се раазполага тежка техника на ОМОН и Росгвардия

Силите за сигурност в Москва са приведени в повишена готовност, а наборните войници в Ростовска област са въоръжени след изявленията на Пригожин.

Според източник от ВЧК-ОГП в Москва е въведен план "крепост".

Агенция "Астра" цитира свои източници, според които след изявлението на Евгений Пригожин, че ще "възстанови правосъдието" в Русия, на служителите на правоохранителните органи в Москва е било наредено да "държат всички нащрек, да не излизат никъде".

В редица полицейски управления в Ростовска област е обявен план "Крепост", твърди База.

"Служителите са приведени в състояние на готовност. Дали тревогата е учение и какви са причините за нея, се разследва", пише медията.

Кремъл разследва Пригожин за въоръжен метеж

Кремъл разследва Пригожин за въоръжен метеж

Причината са думите на собственика на ЧВК "Вагнер", че руската армия е ударила негови бази

Планът "Крепост" предвижда спешно събиране на личния състав и поемане на контрола върху особено важни обекти на службите за сигурност. Планът предвижда и готовност за отразяване на външно нападение.

Според събеседници на вестник "Вот Так" след изявлението на Пригожин Ростовска област въоръжава срочнослужещите.

"Аз съм в резерва, моите 30 души вече са изпратени на въоръжение (получаване на техника - Вот Так). Получават бронежилетки, оръжие и чакат БТР", разказва събеседникът на журналиста в едно от пограничните поделения в Ростовска област.

Москва отрече да е атакувала лагери на "Вагнер"

Москва отрече да е атакувала лагери на "Вагнер"

Нови обвинения

Втори събеседник сред военнослужещите на едно от граничните подразделения потвърди съобщенията за въоръжаването на личния състав. И двамата военнослужещи обаче увериха, че не разбират за какво ги обучават и какво точно се случва. Командването не им дава никакви обяснения.

Източници на ростовското издание 161.ru потвърждават информацията на "База" за обявяването на плана "Крепост" в Ростовска област.

"Има заповед да се вдигне по тревога цялото МВР и Росгвардия и да се подсилят постовете на границата с "ЛНР" и "ДНР". Но няма никаква суматоха. Просто отрядът е вдигнат под тревога и повикан", цитира 161.ru думите на своя събеседник.

Пригожин обвини руската армия за удари по тилови бази на "Вагнер"
Обновена

Пригожин обвини руската армия за удари по тилови бази на "Вагнер"

Нова ескалация - Собственикът на ЧВК "Вагнер" заплаши да наложи ред в Русия

Ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин твърди, че Министерството на отбраната е нанесло удар по неговата база, и обещава отмъщение.

Руското министерство на отбраната заяви, че всички съобщения и видеоматериали, разпространявани в социалните мрежи от името на ЧВК "Вагнер" на Евгений Пригожин за предполагаемия "удар по задните лагери на ЧВК "Вагнер", са неверни и представляват информационна провокация.

Президентът Путин е запознат със ситуацията, която се развива около Пригожин, взети са всички необходими мерки, каза прессекретарят му Песков. Във връзка с изявленията на Пригожин е образувано дело за призоваване към въоръжен метеж, съобщиха от Националния антитерористичен комитет.