Групата на седемте световни индустриални сили Г-7 обеща стремеж към силен икономически растеж и изрази загриженост заради действията на Северна Корея, Русия, морските спорове с Китай и тероризма, съобщава „Ройтерс”.

„Глобалният растеж остава умерен и под потенциала, докато рисковете от слаб растеж остават”, посочват ръководителите на страните от Г-7 след срещата на върха в Япония, обещавайки да използват „всички инструменти на политиката” за подкрепа на търсенето и облекчаване на ограниченията върху предлагането.  

Глобалният растеж е наш спешен приоритет”, подчертават лидерите на Г-7.

Японският министър-председател Шиндзо Абе коментира, че Г-7 „споделя силното чувство за криза” за перспективите за световната икономика и е решен да се предприемат решителни действия за подпомагането на търсенето.

Най-тревожният риск е от свиването на световната икономика”, водено от забавяне на развиващите се икономики, посочи японският премиер на пресконференция след двудневната среща, на която той беше председател. „Съществува риск глобалната икономика да изпадне в криза, ако не се предприемат подходящите политически отговори.”

Френският президент Франсоа Оланд от своя страна коментира, че докато световната икономика не е в криза, това не означава, че никога няма да бъде отново.