Министърът на отбраната Йоав Галант в понеделник заяви, че "Хамас" е изгубил контрол над Ивицата Газа, докато войските се придвижват към пълно превземане на град Газа, съобщава The Times of Israel.

"Няма сила на "Хамас", способна да спре армията ни, която напредва към всяка точка. "Хамас" изгуби контрол над Газа. Терористите бягат на юг. Цивилни плячкосват базите на "Хамас". Те нямат доверие в правителството", заяви Галант след оценката на боевете.

Той казва, че израелските сили напредват "според плановете и изпълняват задачите точно, смъртоносно".

Според Галант, армията е засилила дейността си срещу тунелите на "Хамас" през последните дни.

Бойци на Хамас атакуват от болницата "Ал-Кудс"

Бойци на Хамас атакуват от болницата "Ал-Кудс"

Евакуацията на пациенти от болницата е невъзможна

"Работим по задачи. Нямаме хронометър. Имаме цели. Ние ще постигнем целите си", каза Галант във връзка с указанието на външния министър Ели Коен по-рано, че международният натиск може да принуди Израел да промени действията си в Газа.

Израелски войници са унищожили отряд от 21 бойци, които са открили огън по тях от входа на болницата "Ал-Кудс" в град Газа, стана ясно по-рано. 

Според израелските военни група бойци е била сред множество от цивилни на входа на болницата и е открила огън по войниците с РПГ и малки оръжия. Войниците са отговорили със стрелково оръжие и артилерийски огън.

Според израелската армия няма ранени войници, но един танк е повреден от гранатомет.

По време на престрелката, войници са наблюдавали цивилни да напускат болницата и други бойци да излизат от близките сгради и да се крият сред тях.

Израел е убил топ командир от "Хамас"

Израел е убил топ командир от "Хамас"

Няма потвърждение от независим източник

След като са стреляли по военнослужещите с гранатомет, екстремистите са избягали в болницата.

От своя страна палестинското общество на Червения полумесец съобщи за интензивна стрелба в района на болница "Ал-Кудс".

Опитите за евакуация на персонала и пациентите от болницата в понеделник са се провалили. Колона от превозни средства на Червения полумесец, придружени от представители на Международния комитет на Червения кръст, пътуващи към Газа от юг, е трябвало да спре по средата на пътя, казаха от организацията.