През следващите години Германия ще трябва драстично да увеличи разходите си за отбрана, за да изпълни финансовите си задължения към международни партньори. Това следва от анализа на Института за германска икономика в Кьолн, който е на разположение на в. "Зюддойче цайтунг".

Вестникът отбелязва, че споразумение от 2014 г. задължава страните - членки от Алианса да отделят 2% от БВП си за отбрана.

Германия, заедно с останалите партньори от НАТО, обещаха, че до 2024 г. ще бъдат по-близо до тази цел да изразходва поне 2% от БВП .

ЕС не може да защити Европа без НАТО, предупреди Столтенберг

ЕС не може да защити Европа без НАТО, предупреди Столтенберг

Членките на ЕС представляват само 20% от разходите за отбрана на НАТО

За да покаже ясно как германското правителство изостава от очакванията на партньорите, Институтът за германска икономика изчисли колко пари ще трябва да похарчи Германия в периода от 2021 до 2024 г., за да изпълни обещанието към НАТО. Сумата възлиза на 86 милиарда евро. Това е почти два пъти повече от предвиденото в настоящия бюджет за отбрана.

Текущ ръст до 1,5% през 2020 г., както наскоро изтъкна канцлерът Ангела Меркел, е само ефект, свързан с кризата поради силен спад на БВП, отбелязва в. "Зюддойче цайтунг".

Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер от ХДС се бори за постигане на целта за НАТО.

Според поверителни документи от нейното министерство в момента няма достатъчно финансиране за 15 големи оръжейни проекта, включително замяната на остарелите изтребители "Торнадо" и тежки транспортни хеликоптери, закупуване на допълнителни танкове и безпилотни системи.

Не е „някакъв фетиш” целта ни 2% от БВП да отиват за отбрана, обяви Меркел
Обновена

Не е „някакъв фетиш” целта ни 2% от БВП да отиват за отбрана, обяви Меркел

Меркел призова Германия да продължи да изпълнява многостранните споразумения

Институтът за германска икономика също сравнява разходите за отбрана на Германия с разходите на други страни, по-специално с бюджетите на Франция и Великобритания.

Ако тези три страни след края на Студената война през 90-те години на миналия ХХ в. се бяха договориха за задължително ниво на разходи за отбрана от 2% от БВП, то през последните три десетилетия Франция би спестила $ 80 милиарда, а Обединеното кралство - $ 186 милиарда.

Тръмп обядва само с 9-те държави от НАТО с поне 2% от БВП за отбрана

Тръмп обядва само с 9-те държави от НАТО с поне 2% от БВП за отбрана

САЩ, Великобритания, България, Естония, Гърция, Латвия, Полша, Литва и Румъния

Германия от своя страна ще трябваше да похарчи допълнително $ 619 милиард, обобщава в. "Зюддойче цайтунг".