Германия подкрепя диалога между САЩ и Русия, но Доналд Тръмп не трябва да пренебрегва руските действия в Крим и Алепо, когато седне да разговаря с руския президент Владимир Путин. Това обяви германският военен министър, цитирана от "Ройтерс".

Говорейки на събитие в Берлин, Урсула фон дер Лайен също така изтъкнала, че НАТО ще бъде "мъртво", ако всеки един от неговите членове откаже да защити друг член, който е нападнат.

Тръмп, който победи демократа Хилари Клинтън на президентските избори в САЩ по-рано тази седмица, похвали Путин многократно по време на предизборната си кампания и постави под въпрос дали САЩ трябва да защитават съюзниците си от НАТО, които не поемат своя справедлив дял от финансовата тежест на алианса.

"Добре е, след като новият американски президент веднага търси диалог с руския президент. Това е добре и има пълната ни подкрепа", изтъкна Фон дер Лайен, която е част от консервативната партия на канцлера Ангела Меркел.

"Това, което не може да се случи, е забравянето - забравянето на анексирането на Крим, забравянето на хибридната война в Украйна, която продължава, забравянето на бомбардирането на Алепо", подчерта германският военен министър.

Избирането на Тръмп дълбоко разтърси правителството в Берлин, което беше движещата сила зад налагането на сакциите срещу Русия заради военната намеса на Путин в Украйна и категорично осъди бомбардирането на цивилни в Алепо от подкрепяните от Русия сили.

Русия се надява, че единният фронт между Европа и Вашингтон за санкциите ще се разпадне при управлението на Тръмп. В четвъртък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи подхода на Тръмп и Путин към външната политика като "феноменално близък".

Фон дер Лайен призна, че победата на Тръмп означавала, че Германия и Европа вероятно ще трябва да поемат по-голяма отговорност за собствената си отбрана.

Но тя заяви, че германското правителство все още не можело да отговори на въпроса какво означавало президентството на Тръмп, посочвайки "ние не знаем почти нищо".