Германия отнема лицензите на четири от петте руски консулства в страната като ответна мярка срещу Москва, съобщават "Ройтерс" и "Асошиейтед прес".

Този ход идва, след като Русия ограничи до 350 броя на германските държавни служители, включително работещите в културни институции и училища, които могат да останат в страната.

Говорител на германското външно министерство заяви, че мярката има за цел да създаде "паритет на персонала и структурите" между двете страни.

Той подчерта, че Русия е "предприела стъпка на ескалация" с ограничаването на германското присъствие. "Това неоправдано решение принуждава германското правителство да направи значително съкращаване във всички области на присъствието си в Русия", отбеляза говорителят.

След края на годината Русия ще има право да продължи да управлява само посолството си в Берлин и още едно консулство.

Германия вече е уведомила руското външно министерство за мярката.

Германия изтегля над 100 държавни служители от Русия

Германия изтегля над 100 държавни служители от Русия

Заради наложен лимит от Москва

Говорителят на германското МВнР заяви, че този ход е за съжаление, но войната в Украйна означава, че "просто няма основа" за много двустранни дейности между двете страни.

В събота стана ясно, че стотици германски държавни служители или такива, работещи за германски институции в Русия, ще трябва да напуснат страната.

Сред служителите, които ще бъдат изтеглени от страната, има учители, както и друг училищен персонал и на културния институт "Гьоте".

Указът на Москва означава, че германските консулства в Калининград, Екатеринбург и Новосибирск ще бъдат затворени и ще продължат да функционират единствено германското посолство в Москва и консулството в Санкт Петербург.

Отношенията между Русия и Германия, която беше най-големият купувач на руски петрол и газ, се разпаднаха, след като Москва започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г. и Западът отговори със санкции и доставки на оръжия за Киев.

Русия изгони над 20 германски дипломати

Русия изгони над 20 германски дипломати

Съществено се ограничава и максималният брой служители на дипломатическите мисии