Според германския министър на правосъдието Марко Бушман (от Свободната демократическа партия) Германия е допринесла за избухването на война срещу Украйна, като не се е отказала да участва в проекта "Северен поток 2" след руската анексия на Крим през 2014 г., цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Ние сме обединени на страната на Украйна. Но също така трябва ясно да кажем: в отговор на анексирането на Крим, ангажиментът към "Северен поток 2" беше, от днешна гледна точка, приносът на Германия за избухването на войната", каза Бушман на среща на министрите на правосъдието на страните от Г-7 .

Федералното правителство на Германия спря процеса на сертифициране на газопровода "Северен поток 2" едва през февруари 2022 г., два дни преди началото на руската инвазия. Това беше реакция на признаването от Русия на независимостта на окупираните от нея от 2014 г. региони в Източна Украйна.

Тръбопроводът с дължина около 1200 километра е построен за доставка на руски природен газ до Германия и други европейски страни. Работата по полагането на газопровода беше напълно завършена през септември 2021 г.

На 26 септември тази година подводна експлозия повреди "Северен поток 2". По-късно Германия изрази съмнение, че експлозията може да е повредила целостта и на незасегната тръба на газопровода.

В Германия са убедени, че "Северен поток - 2" няма да бъде пуснат и след Путин

В Германия са убедени, че "Северен поток - 2" няма да бъде пуснат и след Путин

Загубата на доверие е толкова фундаментална, че Германия не може да разчита на енергия от Русия