Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че не вижда непосредствена възможност за постигане на всеобхватно прекратяване на огъня във войната в Украйна, тъй като и двете страни са убедени, че могат да спечелят, според интервю, публикувано от испанския вестник El Pais и цитирано от Ройтерс.

Гутериш, който е в Испания, за да получи Европейската награда Карл V, каза пред El Pais, че ООН вместо това се фокусира върху преговорите както с Русия, така и с Украйна за решаване на конкретни проблеми като удължаване на зърнената сделка, която изтича на 18 май.

"За съжаление вярвам, че на този етап мирните преговори не са възможни. И двете страни са убедени, че могат да спечелят", каза Гутериш.

"В момента не виждам никаква възможност за постигане незабавно - не говорим за бъдещето - всеобхватно прекратяване на огъня, мирни преговори", добави той.

Запитан за посредническите усилия на Китай или бразилския лидер Лула да Силва, Гутериш подчерта, че постигането на мир в конфликта не може да се случи в момента, въпреки че се надява, че "в бъдеще това ще стане".

Лавров и Гутериш се срещнаха в Ню Йорк

Лавров и Гутериш се срещнаха в Ню Йорк

Ключови разговори в Ню Йорк

Той също така похвали позицията на Пекин, че ядрената ескалация е "неприемлива", описвайки я като "много важна за избягване на изкушение, което би било непоносим абсурд".

Ядрената реторика се нажежи след инвазията на Русия, след като президентът Владимир Путин многократно предупреди, че Москва е готова да използва ядрения си арсенал, ако е необходимо, за да защити своята "териториална цялост".

Русия не планирала ядрена война, но Западът да не изпитва търпението й

Русия не планирала ядрена война, но Западът да не изпитва търпението й

Мария Захарова препоръча никой да не се съмнява в решителността на Русия