Турският президент Реджеп Ердоган посвети речта си пред Общото събрание на ООН на проповедника в изгнание Фетуллах Гюлен, когото Анкара смята отговорен за опита за преврат през юли, предадоха световните информационни агенции. 

По думите му, той и организацията на поддръжниците му ФЕТО са заплаха не само за страната му, но и за целия свят. Те могат да извършат същото във всяка страна, в която имат клон, предупреди държавният глава. 

Ердоган е категоричен, че превратаджиите не олицетворяват цяла Турция. 

Той даде висока оценка на турския народ, който е взел участие в потушаването на пуча с цената на много жертви. "Ако стоя днес пред вас, то е благодарение на народ".

По-рано, Ердоган заяви в интервю за Ройтерс, че САЩ „не трябва да подслоняват терористи” като Гюлен и неговите дейности трябва да бъдат забранени по света.

По думите му наложеното тримесечно извънредно положение в Турция може да бъде удължено, ако е необходимо.

Гюлен, който живее в Пенсилвания от 1999 година, твърди, че няма нищо общо с опита за преврат в Турция през юли. Вашингтон обяви, че ще го екстрадира само ако Турция представи доказателства, което вбеси Анкара.

Друга тема, която президентът засегна в речта си, е войната в Сирия и бежанският поток, който е огромен проблем и за Турция. Той отново повтори какво е направила страната му за милиони бежанци на нейна територия. 

Той отново се нахвърли върху сирийския си колега Башар Асад като го обвини за положението в страната. Неговото управление принуждава хората му да гладуват или да е предадат. Това не може да бъде толерирано повече. Трябват действия, не изграждане на стени, настоя той пред световните лидери.