Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари определи в сряда военната цел на Израел за изкореняване на терористичната група "Хамас" като непостижима, като изглежда, че допълнително подчертава напрежението между министър-председателя Бенямин Нетаняху и висши служители на отбраната относно неговото управление на войната в Газа, пише Times of Israel.

"Тази работа с унищожаването на Хамас, карането на "Хамас" да изчезне - това е просто хвърляне на пясък в очите на обществеността", каза Хагари в интервю за новините на Канал 13.

"Хамас е идея, "Хамас" е партия. Това е вкоренено в сърцата на хората - който си мисли, че можем да елиминираме "Хамас", греши", продължи той.

Хагари също предупреди, че "ако правителството не намери алтернатива - "Хамас" ще остане" в Ивицата Газа.

В отговор офисът на Нетаняху заяви в изявление, че кабинетът по сигурността "е определил като една от целите на войната пълното унищожаване на военните и управленските способности на "Хамас".

"Израелските отбранителни сили, разбира се, са ангажирани с това", се добавя в изявлението.

Отделът на говорителя на израелската армия впоследствие издава изявление, в което се казва, че военните са ангажирани с обявените военни цели на правителството, включително унищожаването на управленските и военните способности на "Хамас", добавяйки, че Хагари е говорил в интервюто за "изкореняването на "Хамас" като идеология и идея".

"Всяко друго твърдение изважда забележките от контекста", добави той.

Израел мисли за Газа след войната и без "Хамас"

Израел мисли за Газа след войната и без "Хамас"

Все така позицията е срещу управление на палестинската групировка

Коментарите на Хагари в сряда повториха забележките, които той направи миналия месец, когато беше попитан дали завръщането на военните в райони, които преди това са били прочистени от "Хамас", е резултат от това, че правителството не е взело решение кой ще управлява Газа вместо терористичната групировка.

"Няма съмнение, че една правителствена алтернатива на "Хамас" ще създаде натиск върху "Хамас", но това е въпрос за политическия ешелон", каза той тогава.

Министърът на отбраната Йоав Галант призова Нетаняху да изясни плановете за следвоенно управление на Газа, предупреждавайки през май, че неуспехът да се намери алтернатива на "Хамас" ще подкопае военните постижения на Израел, тъй като терористичната група ще може да се прегрупира и да възстанови контрола над анклав. Освен това Галант призова Нетаняху да изключи израелското военно и гражданско управление в Газа след войната, предизвикана от нападението на "Хамас" на 7 октомври, както някои крайнодесни членове на коалицията на Нетаняху се застъпват.

Началникът на щаба на израелската армия Херци Халеви и ръководителят на Шин Бет Ронен Бар също наскоро се сблъскаха с Нетаняху заради стратегическото планиране, докато лидерът на Националното единство Бени Ганц подаде оставка миналата седмица от извънредното военно правителство, след като премиерът отказа да представи следвоенен план до определения от него срок .

Има и други неотдавнашни признаци на търкания между военните и Нетаняху, включително относно "тактически паузи" в боевете по път в южната част на Газа, които Нетаняху критикува, докато израелската армия заяви, че този ход е в съответствие с неговите инструкции за увеличаване на размера на помощта навлизане в ивицата.

"За да постигна целта за унищожаване на способностите на "Хамас", трябваше да взема решения, които не винаги се приемаха от военното ръководство", заяви Нетаняху по време на заседанието на кабинета в неделя.

Той също така нападна армията, като каза, че "имаме държава с армия, а не армия с държава".

Белият дом не хареса тона на Нетаняху и отмени среща на високо ниво

Белият дом не хареса тона на Нетаняху и отмени среща на високо ниво

Нетаняху обвинява САЩ, че задържат оръжия за Израел, въпреки че досега е спряна само една доставка от началото на войната