Разследващият български журналист Христо Грозев препоръча чуждестранните медии да изтеглят своите кореспонденти от Москва, тъй като има много голям риск да се превърнат в звено от един обменен фонд, който руските власти ще започнат отново да трупат.

Христо Грозев пред БНТ прогнозира нови арести в Русия на чуждестранни журналисти и граждани именно за попълване на този обменен фонд.

Според Грозев практически допълнителния плюс да имаш свой представител на място в Москва в един период, в който не може честно да се предава от там информация, е много, много малък в сравнение с риска хората да бъдат арестувани и да станат такова звено от един обменен фонд за в бъдеще.

Христо Грозев е убеден, че самият арест на журналиста Еван Гершкович е предварителна задача именно за формиране и попълване на този фонд, който руските власти държат в ръцете си. Гершкович беше признат за виновен в шпионаж и осъден на 16 години колония със строг режим в Русия, а след осъществяване на размяната на 1 август руските власти публикуваха видео, което уж доказва вината на Гершкович.

Христо Грозев очаква и втора размяна на затворници с Русия

Христо Грозев очаква и втора размяна на затворници с Русия

Сега е станало много по-трудно да се разследва смъртта на Навални

Тези изводи Христо Грозев прави след като беше част от екипа, който е съветвал западните власти при воденето на преговори с Русия за осъществяване на последния, безпрецедентен по своите мащаби и обхват, обмен на затворници. Размяната се състоя на 1 август и включваше знакови имена като Пол Уилън, Еван Гершкович, Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, Андрей Пивоваров и др.

Русия получи агента си и изпълнител на поръчки на тайните служби Вадим Красиков, който излежаваше доживотна присъда в Германия за убийство.

Именно той, Вадим Красиков, е бил трофеят на Путин, на когото руският президент е залагал, заяви Христо Грозев. Дори и развитието на преговорите между Запада и Русия го е показало. Първоначално преговорите са се водили за размяна 1:1, а завършиха по друг начин. САЩ са предлагали в продължение на три години всеки един шпионин за Пол Уилън и Еван Гершкович, но Русия е отказвала. Едва след включването на Германия в преговори и отварянето на вратата за размяна на Вадим Красиков е настъпил обрат. А това е станало, защото германските власти и лично Олаф Шолц са били вбесени от смъртта на Алексей Навални, разказа Христо Грозев.

Журналистът открои като важно не толкова личното познанство на Владимир Путин с Красиков, а примерът, който се дава на останалите шпиони и агенти в Русия.

WSJ за размяната - по канал като от Студената война

WSJ за размяната - по канал като от Студената война

Преди това преговорите по този канал доведоха до размяната на Рийд - Ярошенко, Бут - Гарнър.

Припомняме, че още преди месеци западни разузнавания, включително и НАТО, предупредиха за активиране на руските мрежи от шпиони и агенти в Европа. Предупреждението включваше и заплаха за извършване на атентати, саботажи, включително и убийства. 

Предупреждението дойде и лично от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който обяви мерки в отговор на кампания от враждебни дейности на Москва и действия срещу руските шпиони в целия Алианс. "Видяхме няколко примера за саботаж, опити за палежи, кибератаки, дезинформация", посочи Столтенберг.

The Economist: Руските шпиони в света са по-силни от всякога

The Economist: Руските шпиони в света са по-силни от всякога

След няколко мащабни провала руското разузнаване възвърна професионализма си