Списъкът на политическите затворници, освободени от руски затвори в рамките на безпрецедентна размяна на затворници, първоначално е бил различен от този, който се осъществи в крайна сметка. Това казва в интервю за Би Би Си българският разследващ журналист Христо Грозев, участвал в подготовката на размяната.

В първоначалния списък за размяна е бил включен руският журналист от вестник "Комерсант" Иван Сафронов, който е осъден на 22 години по обвинение в държавна измяна.

Според Грозев Москва чрез "неофициален канал за комуникация" е предложила да замени Сафронов с германския гражданин Демури (Дитер) Воронин, който също беше обвинен в държавна измяна и осъден на 13 години. Той участва в един от епизодите на делото Сафронов с твърдението, че журналистът може да му даде файлове със секретна информация за военно-техническото сътрудничество на Русия с няколко страни. В същото време, според Грозев, германските власти не са знаели нищо за Воронин. В материала си руската служба на BBC посочва, че се е обърнала към властите в Германия с искане за коментар на твърдението на Христо Грозев и очаква отговор.

Както по-рано установиха руската служба на Би Би Си и изданието "Проект" наказателното дело на Сафронов е пряко свързано с журналистическата му дейност. Информацията, която Сафронов е обвинен, бе публично достояние.

Списък на салфетка

Първият списък с руски затворници, които могат да бъдат включени в размяна между Русия, САЩ и Германия, е написан от Христо Грозев на салфетка по време на среща във Виена с представителя на Държавния департамент на САЩ за освобождаването на заложниците Роджър Карстенс. Не всички, споменати в него, обаче се оказаха свободни.

Еван Гершкович, Пол Уелън, Кара Мурза и още 13 се завръщат от руските затвори
Обновена

Еван Гершкович, Пол Уелън, Кара Мурза и още 13 се завръщат от руските затвори

Размяната беше извършена в Турция

"Времената се промениха. Някои от хората, които бяха на тази салфетка, бяха освободени или избягаха, други бяха арестувани по-късно, а някои, които бяха включени, сега не ги видяхме в списъка и това означава, че руската страна е отказала да ги освободи.

През последните шест месеца Грозев не е получавал информация за преговорите и затова не знае при какви обстоятелства е сменен списъкът.

Според разследващия журналист в първоначалния списък са включени и бившият московски общински депутат Алексей Горинов (осъден на 7 години колония с общ режим за разпространение на "военни фалшификати") и бившият технически директор на канала Navalny LIVE Даниел Холодни (осъден на 8 години колония с общ режим за екстремизъм). "По очевидни причини много по-късно от всички останали (защото бяха арестувани по-късно)", според Грозев, адвокатите на Алексей Навални също са били предложени за размяна.

В крайна сметка не всички те бяха включени в списъка за обмен.

Според Христо Грозев руският политик Иля Яшин, който не е искал да излиза от затвора и да напуска страната, като декларира това, очевидно е добавен от руската страна.

Грозев предполага, че ще има нов обмен на пленници между Русия и западните страни. Според него затворници за нов обмен има както в Русия, така и на Запад.

"Очевидна е руска терористична кампания, която се подготвя, и чиито представители вече са арестувани, а някои са заминали и не са арестувани в Европа. Но съм сигурен, че ще има още арести", каза той.

Кара-Мурза: Царизмът рухна за 3 дни, СССР - също, това и очаква Путин

Кара-Мурза: Царизмът рухна за 3 дни, СССР - също, това и очаква Путин

Освободените дисиденти не са искали помилване

В същото време Грозев не е сигурен, че сред арестуваните на Запад може да има фигура от нивото на агента на ФСБ Вадим Красиков, за когото се смята, че е личен приятел с Путин и чието освобождаване изигра особена роля за руския президент.

"Все пак преговорният процес се изяви и ще има втора размяна", каза Грозев.

Причината за смъртта на Навални

Размяната на затворници, извършена на 1 август, беше именувана на починалия опозиционен политик Алексей Навални.

В края на февруари, малко след смъртта на политика, Фондът за борба с корупцията, основан от Навални, публично обяви, че са се водили преговори за размяната му.

В деня на размяната съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан потвърди, че Алексей Навални е трябвало да бъде част от сделката. "За съжаление той почина", каза Съливан на пресконференция в Белия дом.

Някои от сътрудниците на Навални смятат, че политикът е бил убит в колонията, след като Кремъл научил за предложението за размяната за Красиков. Кремъл отрича да е замесен в смъртта на Навални.

Русия удължи ареста на двамата журналисти, свързани с Навални

Русия удължи ареста на двамата журналисти, свързани с Навални

Те остават зад решетките поне до края на септември

Христо Грозев казва, че не може да си представи ситуация, "в която Навални случайно да умре няколко седмици преди размяната". Теоретично е възможно Путин да не е искал това, но не е успял да предаде новото си решение, което да замени заповедта за убийството му. Възможно ли е? Хора, близки до Кремъл, казват, че често се случва Путин да не дава достатъчно ясно инструкции и даден намек може да бъде възприет неправилно", каза Грозев в интервю, а на въпрос за разследването на смъртта на Навални препраща към Мария Певчих.

Христо Грозев само помага на това разследване, като обяснява, че сега е станало много по-трудно да се проведе такова, в сравнение с 2020 г., когато разследваха отравянето на Алексей Навални, защото "ФСБ вече знае как търсим информация, те започнаха не само да крият, но и да подменят информация". Затова и той самият, и Певчих и отдела й вече са много по-внимателни към всякакви данни.

Христо Грозев: Да бъда арестуван задочно е ефективно колкото задочно да бъда отровен

Христо Грозев: Да бъда арестуван задочно е ефективно колкото задочно да бъда отровен

Бягство на Путин е много вероятно при добри резултати на украинската контраофанзива, смята той