Huawei отвърна на администрацията на Тръмп, след като президентът на САЩ обяви извънредно положение за защита на телекомуникационните мрежи на от от "чуждестранни противници", а министерство на търговията смята Huawei за заплаха за националната сигурност на САЩ, съобщава "Гардиън".

Издадена от американския президент заповед, обяви национална икономическа извънредна ситуация, която дава право на правителството да забрани технологията и услугите, считани за "неприемливи рискове", включително от кибер-шпионаж и саботаж.

Huawei попадна в черния списък на САЩ

Huawei попадна в черния списък на САЩ

Ново напрежение с Китай

Заповедта не посочва конкретни страни или компании, но идва след месеци натиск на САЩ върху Huawei и отразява опасенията на правителството, че оборудване от китайските доставчици може да представлява заплаха за шпионаж в интернет и телекомуникационната инфраструктура на САЩ.

В изявление в държавната медия на Китай "Глобал Таймс", Huawei коментира: "Ако САЩ ограничат Huawei, това няма да направи САЩ по-безопасни, нито ще направи САЩ по-силни. Това само ще принуди САЩ да използват по-лошо и скъпо алтернативно оборудване, изоставайки от другите страни ... и в крайна сметка ще навредят на американските компании и потребители."

Компанията заявява, че е склонна да "общува със САЩ, за да гарантира сигурността на продуктите", като повтаря уверенията, дадени на Обединеното кралство.

ФБР определя Китай за най-голямата заплаха за САЩ в шпионажа

ФБР определя Китай за най-голямата заплаха за САЩ в шпионажа

Директорът на ФБР вярва и че Русия е "изключително значителна" заплаха

Изпълнителната заповед на Тръмп се позовава на Международния закон за извънредните икономически правомощия, който дава право на президента да регулира търговията в отговор на национална извънредна ситуация, която заплашва САЩ.

Заповедта насочва търговският департамент, работещ с други държавни агенции, да изготви план за изпълнение в рамките на 150 дни.

САЩ добавят Huawei и 70 помощници към своя "списък на лицата", забранявайки на компанията да придобива компоненти и технологии от американски фирми без одобрение от правителството.

Двете най-големи икономики в света повишиха митата си в търговската война, която според американските власти е заради ​​нелоялни търговски практики на Китай

Тръмп предупреди Китай да не отвръща на удара, за да не стане по-лошо

Тръмп предупреди Китай да не отвръща на удара, за да не стане по-лошо

Той отрича, че американски потребители ще плащат за по-високите мита спрямо Китай

Преговорите между Вашингтон и Пекин на практика са спрели, което води до нестабилност на фона на опасенията за глобална търговска война.

Гао Фен, говорител на китайското министерство на търговията, коментира: "Китай многократно е подчертавал, че не трябва да се злоупотребява с концепцията за националната сигурност и че тя не трябва да се използва като инструмент за търговски протекционизъм".

Говорител на министерство на външните работи описва действията на САЩ срещу конкретни китайски компании като позорни и несправедливи. "Призоваваме американската страна да спре да подтиска китайските компании под претекст за опасения за сигурността и да осигури справедлива и недискриминационна среда за нормална инвестиция и експлоатация".

Китай отвръща на удара на САЩ – налага мита от 1 юни
Обновена

Китай отвръща на удара на САЩ – налага мита от 1 юни

2 493 стоки ще бъдат обложени с 25-процентово мито

Търговският секретар на Тръмп, Уилбър Рос заяви, че заповедта, която се преразглежда повече от година, е насочена към защита на веригата за доставки от "чуждестранни противници на националната верига за доставки на информационни и комуникационни технологии и услуги".

"Под ръководството на президента Тръмп американците ще могат да бъдат сигурни, че нашите данни и инфраструктура са сигурни", допълва той.

По-рано американските власти обявиха Huawei за заплаха и обясниха на съюзниците си да не използват мрежовото оборудване на Huawei в 5G мрежи от следващо поколение, наричайки го ненадеждно.

САЩ плаши Европа със спиране на разузнавателна и друга информация заради Huawei

САЩ плаши Европа със спиране на разузнавателна и друга информация заради Huawei

Става въпрос за включването на Huawei в която и да е част от мрежата 5G

Пекин обеща да предприеме необходимите контрамерки срещу действията на САЩ, като обяви плановете си за увеличаване на митата за почти 60 млрд. долара на вноса от САЩ от 1 юни, в отговор на наложените от Вашингтон мита върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара.

Наблюдателите твърдят, че други мерки биха могли да включват допълнителни регулаторни пречки за американските компании, опериращи в Китай.

Лу Кан, говорител на китайското външно министерство коментира, че "китайското правителство, естествено, се грижи за правата и интересите на китайския бизнес и правителството ще предприеме необходимите мерки за защита на техните права. Що се отнася до чуждестранните фирми в Китай, доколкото тяхната работа е законна, те не трябва да се притесняват."

Франция няма да блокира Huawei, обяви Макрон

Франция няма да блокира Huawei, обяви Макрон

Нашата перспектива е да не блокираме Huawei или друга компания

Очаква се Тръмп да се срещне с президента на Китай Си Дзинпин в Япония следващия месец.

Huawei категорично отрече твърденията на САЩ, че оборудването може да се използва от китайската държава за шпионаж.

През февруари, основателят и изпълнителен директор на компанията, Жън Чжънфей заяви, че Huawei ще отхвърли всякакви възможности за събиране на разузнавателни данни чрез свои продукти, дори ако китайското правителство поиска това да се направи.

"Ние никога не участваме в шпионаж и не позволяваме на никой от нашите служители да прави подобно действие. И ние никога не инсталираме задни вратички", коментира той пред CBS News.

По същото време, той обясни, че 5G не е атомна бомба и благодари на Тръмп за промотирането на компанията.

Великобритания допуска Huawei до изграждането на 5G мрежата си

Великобритания допуска Huawei до изграждането на 5G мрежата си

Но само до "несъществена" инфраструктура

През август Тръмп подписа законопроект, който забранява на американското правителство да използва оборудване от Huawei и друг китайски доставчик, ZTE Corp.

Ограничението на износа е "тежка ескалация с Китай, което влошава перспективата за продължаване на търговските преговори", твърдят анализатори от група "Евразия".

"Ако не се подхожда много внимателно, тази ситуация вероятно ще постави американските и китайските компании пред нови рискове", допълват анализаторите.

Търговската война САЩ-Китай: "Сделката" на Тръмп срещу "Войната" на Сун Дзъ

Търговската война САЩ-Китай: "Сделката" на Тръмп срещу "Войната" на Сун Дзъ

Преди около 2500 години Сун Дзъ съветва: "Ако опонентът ви е холеричен темперамент, се стремете да го дразните"