Посланикът на Индия в Канада и други индийски дипломати там са "лица, представляващи интерес" по въпрос, свързан с канадско разследване. Това посочват от индийското външно министерство, съобщава "Ройтерс".

Ню Делхи отхвърли "абсурдните вменения" на канадски иск, заявявайки, че той е част от "политическата програма" на канадския премиер Джъстин Трюдо, съсредоточена около "политиката на банката с гласове".

Отношенията между Ню Делхи и Отава се влошиха драстично през септември 2023 г. Тогава Трюдо обяви, че Канада разполага с достоверни доказателства, свързващи индийски агенти с убийството на сикхски сепаратистки лидер на канадска земя по-рано същата година. Това предизвика силна реакция от страна на Ню Делхи, който отрече твърдението.

Индия многократно е заявявала, че Канада не е представила никакви доказателства в подкрепа на твърдението си.

Индия отказва да помогне на Канада при разследването на убийството на сиксхия лидер

Индия отказва да помогне на Канада при разследването на убийството на сиксхия лидер

Настоява за конкретни доказателства

В изявлението си външното министерство на Индия посочва, че е получило последното дипломатическо съобщение от Канада вчера.

"Тази поредна стъпка идва след взаимодействия, които отново са на базата на твърдения без никакви факти. Това не оставя никакво съмнение, че под претекст на разследване има умишлена стратегия за опетняване на Индия с цел политически печалби", изтъкват от ведомството.

Добавя се, че Индия "си запазва правото да предприеме по-нататъшни стъпки в отговор на тези последни усилия на канадското правителство да измисли обвинения срещу индийските дипломати".

Канада изтегли над 40 дипломати от Индия през октомври 2023 г., след като Ню Делхи поиска от Отава да намали дипломатическото си присъствие.

По-рано тази година Трюдо изрази надежда Индия да "се ангажира с нас, за да можем да стигнем до дъното на този много сериозен въпрос".

Скоро след обвинението на Канада, САЩ също заявиха, че индийски агенти са участвали в опит за убийство на друг сикхски сепаратистки лидер в Ню Йорк през 2023 г. и повдигнаха обвинения срещу индийски гражданин.

Индия съветва гражданите си в Канада да внимават, заради влошаването на връзките на страните

Индия съветва гражданите си в Канада да внимават, заради влошаването на връзките на страните

Причината е обвинението от страна на Канада за убийството на сикхският сепаратистки лидер Хардип Сингх Ниджар