Ръководителят на министерството на разузнаването на Иран Махмуд Алави обяви, че ведомството му е успяло да нанесе тежък удар по шпионската мрежа на ЦРУ, действаща както в рамките на Иран, така и в целия регион, съобщават ирански медии.

Алави е допълнил, че десетки шпиони, работещи в чувствителните сектори на държавата, са били арестувани в резултат на работата на министерството.

"В сложен процес срещу Централното разузнавателно управление, 290 шпиони от тяхната шпионска мрежа в различни страни, включително Иран, бяха идентифицирани", посочи още той.

Алави също така отбелязал, че подобна мярка е била предприета и по отношение на британската специална служба МИ-6, като е обещал да предостави по-късно повече подробности за операциите срещу двете чуждестранни разузнавателни служби. Той също така казал, че информацията за шпионските мрежи ще бъде препратена към приятелски държави, които са заинтересовани от нея.

Досега нито Вашингтон, нито Лондон са коментирали информацията. Новината идва на фона на продължаващото напрежение между САЩ и Техеран, което наскоро доведе до това Вашингтон да определи Иранската революционна гвардия за терористична организация, а Техеран добави Централното командване на САЩ (CENTCOM) в списъка си с терористични организации като реципрочна мярка.

Отношенията между САЩ и Иран се обтегнаха до крайност, след като американският президент Доналд Тръмп встъпи в длъжност. През май миналата година Тръмп изтегли САЩ от ядреното споразумение с Техеран, съгласно което бяха отменени санкциите срещу Ислямската република в замяна на ограничаване на ядрената му програма и разрешаване на международни инспекции в ядрените му обекти.

През ноември 2018 г. Вашингтон наложи тежки санкции срещу петролната, банковата и корабоплавателната индустрия на Иран, опитвайки да блокира износа му на петрол.