Външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф настоя, че САЩ трябва да спазват ядреното споразумение от 2015 г., сключено между Техеран и световните сили, и да престанат да упражняват "икономически тероризъм" над иранския народ, ако Вашингтон иска да преговаря с Техеран, съобщава "Ройтерс".

"САЩ водят икономическа война срещу иранския народ и за нас няма да е възможно да преговаряме със САЩ, освен ако престанат да водят война и да упражняват икономически тероризъм над иранския народ", изтъкна в Зариф по време на посещението си в Малайзия.

Иран отряза Тръмп, преговаря със САЩ само при отмяна на санкциите

Иран отряза Тръмп, преговаря със САЩ само при отмяна на санкциите

Президентът на САЩ Доналд Тръмп оттегли страната от ядреното споразумение миналата година и възобнови санкциите срещу Иран.

"Така че ако искат да се върнат в стаята (за преговори), трябва да купят един билет и този билет е да спазват споразумението", каза той, имайки предвид ядреното споразумение от 2015 г.

Иранският първи дипломат подчерта още, че не иска среща заради самата среща. "Трябва да се срещнем, само ако ще има някакъв резултат", изтъкна той.

Тръмп е твърд в санкциите срещу Иран

Тръмп е твърд в санкциите срещу Иран

Провал на дипломацията на Г-7

По-рано тази седмица Тръмп заяви, че ще се срещне с иранския си колега Хасан Рохани при подходящи обстоятелства, за да прекратят спора около споразумението от 2015 г. и че се водят преговори как някои страни биха могли да отворят кредитни линии за поддържане на иранската икономика.

Рохани преди дни обаче отсече, че Иран ще преговаря със САЩ, само ако всички санкции бъдат отменени.

Тръмп не се стремял към смяна на режима в Иран, искал да го види по-силен

Тръмп не се стремял към смяна на режима в Иран, искал да го види по-силен

Начинът, по който иранците са принудени да живеят, бил неприемлив