Иранският външен министър Хосейн Амирабдолахиан каза, че "страхливата" атака с дрон срещу военен обект в централен Иран в събота вечерта в никакъв случай не може да попречи на напредъка на страната, съобщи Tasnim.

Това заяви той в неделя, след срещата в Техеран на първия ирански дипломат и неговият катарски колега Мохамед бин Абдулрахман бин Джасим Ал Тани. Двамата проведоха съвместна пресконференция в Министерството на външните работи на Иран.

Припомняме, че според Техеран атаката с дрон срещу военна работилница в централния град Исфахан, беше отблъсната от иранските сили за противовъздушна отбрана в събота вечерта.

Според властите, щетите не са големи. 

Двамата са обсъдили и други актуални въпроси, сред които ядрените преговори, Украйна и регионалното сътрудничество. 

Обръщайки се към гледната точка на катарския официален представител, той повтори, че Иран винаги приветства регионалните преговори.

"Вярваме, че диалогът и сътрудничеството са успешен подход за постигане на колективна стабилност и сигурност в региона.

Той каза, че Иран е използвал възгледите на Катар относно регионалните преговори, добавяйки, че тези възгледи определено могат да помогнат за изясняване на поредица от недоразумения.

"Катар винаги е предавал съобщения за връщането на страните по JCPOA към техните ангажименти. Днес получихме съобщения, свързани с JCPOA, от катарска страна", каза Амирабдолахян, имайки предвид ядрената сделка от 2015 г., известна като Съвместния всеобхватен план за действие.

Иранският външен министър отбеляза също, че неговият катарски колега е предложил идеи относно продължаващата война в Украйна.

Иран и Украйна проведоха първия кръг от политически преговори в Оман, каза Амирабдолахян, добавяйки, че Техеран приветства усилията на Доха във втория кръг от преговорите.

Взрив разтърси военен завод в Иран

Взрив разтърси военен завод в Иран

Източници съобщават и за други взривове във военни обекти

Докато Техеран и Москва имат вековни отношения, взаимодействието между Иран и Украйна не трябва да се превръща във вражда към друга страна, подчерта външният министър.

Позовавайки се на добрия процес на преговори и обмен на съобщения с държавите от Персийския залив, Амирабдолахян каза, че Иран няма предизвикателство с никой от своите съседи.

Според последното решение Иран и Саудитска Арабия ще проведат нов кръг от преговори, каза той, като отбеляза, че преговорите с Бахрейн също се водят чрез посредник.

От своя страна външният министър на Катар каза, че страната му кани всички страни по JCPOA да се върнат към ядрената сделка.

Ал Тани каза, че Катар е получил серия от съобщения от САЩ, които да бъдат предадени на Иран.

Гроси решен да спре ядрен Иран с дипломация

Гроси решен да спре ядрен Иран с дипломация

Според МААЕ, Техеран има материал за ядрени оръжие

Като похвали перфектните отношения между Катар и Иран, външният министър каза, че двете страни имат близки политически и икономически връзки.