Решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел показва, че САЩ не зачитат легитимните права на палестинската страна. Това написа в "Туитър" президентът на Иран Хасан Рохани, цитиран от "Ройтерс".

Рохани, който присъстваше на извънредната среща в Истанбул на мюсюлманските лидери от Организацията за ислямско сътрудничество, в която членуват 57 мюсюлмански страни, също така коментира в профила си в социалната мрежа, че решението на Тръмп показвало, че САЩ не са "честен посредник и никога няма да бъдат" в близкоизточния мирен процес, добавяйки, че Вашингтон само и единствено искал да "гарантира интересите на ционистите".

Ердоган със словесен „залп” по адрес на „терористичния” Израел и „слабия” Вашингтон

Ердоган със словесен „залп” по адрес на „терористичния” Израел и „слабия” Вашингтон

Израел е държава на окупацията. Освен това Израел е държава на терора

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган нападна остро Израел, който по думите му бил държава на окупацията и терора. По думите му, с решението САЩ преди всичко са целели да накажат палестинците, които многократно са доказали, че те са на страната на мира, а не на насилието.

От своя страна палестинският президент Махмуд Абас обяви, че решението на Тръмп за Йерусалим било "най-голямото престъпление" в историята и крещящо нарушение на международното право.

"Йерусалим е и винаги ще бъде столица на Палестина", изтъкна той по време на срещата на Организацията за ислямско сътрудничество.

Решението на Тръмп за Йерусалим било най-голямото престъпление в историята

Решението на Тръмп за Йерусалим било най-голямото престъпление в историята

Това обяви палестинският лидер Махмуд Абас