Турският лидер Реджеп Ердоган нападна Израел, заявявайки, че еврейската страна е държава на окупацията и терора, съобщават АФП и турски медии.

Ердоган изнесе реч по време на откриването на извънредна среща на Организацията за ислямско сътрудничество във връзка с решението на САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел.

Турция зове света да признае Източен Йерусалим за столица на Палестина

Турция зове света да признае Източен Йерусалим за столица на Палестина

Палестинската държава трябва да бъде призната от всички държави

На форума в Истанбул присъстват лидерите на мюсюлманския свят. Те ще се опитат да координират отговора си след хода на Вашингтон.

"Израел е държава на окупацията. Освен това Израел е държава на терора", нападна Ердоган пред лидерите на държавите от организацията.

Турският държавник призова света да признае окупирания Източен Йерусалим за "столица на Палестина".

Според него Вашингтон трябва да отмени решението си за свещения град.

"Каня държавите, които ценят международното право и справедливостта да признаят окупирания Йерусалим за столица на Палестина", обяви Реджеп Ердоган, допълвайки, че мюсюлманските държави "никога няма да се предадат" за това си искане.

По думите му с решението САЩ преди всичко са целели да накажат палестинците, които многократно са доказали, че те са на страната на мира, а не на насилието.

Ердоган вярва, че 196 държави в света ще излязат с общ отговор, подчертавайки, че мирът в Палестина може да бъде осигурен само ако международната общност застане на страната на истината и веднага признае Палестина за свободна държава.

Държавният глава също така призова "всички държави" да защитят Йерусалим, допълвайки, че мюсюлманските страни никога няма да се откажат от суверенитета и независимостта на Палестина.

"Докато окупиращата държава е призната, няма логика страната, която иска мир, която е на 1/5 от историческа Палестина да не бъде призната", заяви Ердоган и повтори, че Йерусалим и "Ал Акса" са "червена" линия за мюсюлманския свят.

Той призова за ускоряване процеса по приемане на Палестина в международните организации и споразумения, отбелязвайки, че "да се запази неутралитет между окупатора и окупирания означава подкрепа за потисничеството".

Ердоган също предупреди, че САЩ не стоят на страната на тези, които търсят мир, а не страната на тези, които правят мира невъзможен.

САЩ може да са силна държава с ядрени оръжия, с много самолети. Но нито едно от тези не доказва, че са силни. Това, което е правилно, е силно, смята той.

Ердоган описа решението на Вашингтон като възнаграждение за израелските "терористични актове".