Мюсюлманските държави трябва да притиснат света да признае Източен Йерусалим за столица на Палестинската държава. Това призова Турция, която днес е домакин на среща на Организацията за ислямско сътрудничество, информира Ройтерс.

Искането на Анкара е в отговор на решението на САЩ да признаят свещения град за столица на Йерусалим. Решението на Вашингтон предизвика протести в Близкия изток и мюсюлманския свят.

"Първо, Палестинската държава трябва да бъде призната от всички държави. Заедно трябва да се борим за това", каза външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

"Трябва да насърчим другите страни да признаят Палестинската държава на базата на границите от 1967 г., като Източен Йерусалим се превърне в нейна столица", изтъкна министърът.

Според Анкара решението на Доналд Тръмп за Йерусалим ще тласне света в "безкраен пожар".

Извънредната среща на Организацията за ислямско сътрудничество има за цел да призове Вашингтон да промени курса си.

Чавушоглу заяви тази седмица, че Турция няма да настоява за налагане на санкции, но ще призове всички държави да признаят Палестина за държава.

Израел превзе населения от араби Източен Йерусалим по време на войната през 1967 г. Анексирането не е признато от международната общност.