Испански министри представиха в Брюксел доклад за руска намеса в референдума за независимост на Каталуния, с цел да се дестабилизира испанската държава, предаде Дойче веле.

Министърът на отбраната и министърът на външните работи заявиха, че разполагат с доказателства, че намесата е осъществена от държавни и частни групи от територията на Русия, също и на Венецуела. В Twitter, Facebook и други социални мрежи и сайтове е осъществена мащабна кампания за налагане на сепаратистките идеи и влияние върху общественото мнение в навечерието на допитването.

Външният министър Алфонсо Дастис уточни, че в социалните мрежи са намерени фалшиви профили, от които половината са били използвани от Русия, а около 30% - от Внецуела.

От тях е разпространявана информация, преувеличаваща предимствата на отделянето на Каталуния от Испания.

Министър Дастис е поставил въпроса пред Кремъл.

Министърът на отбраната Мария Долорес де Коспедал подчерта, че дейността на споменатите групи за въздействие е насочена към провокиране на нестабилност в Европа и че е дълг на испанците е да огласят тази информация.

Испанският съд анулира резолюцията за независимост на Каталуния

Испанският съд анулира резолюцията за независимост на Каталуния

Това пише испанското издание El Confidencial

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който присъства на срещата, заяви, че според доклади на партньорски държави, Русия се е опитала да повлияе на вътрешнополитическите процеси в няколко страни. Алиансът обвинява Москва в прилагане на стратегиите на информационната война с цел да раздели Запада и да наруши единството на партньорите по отношение на санкциите срещу Кремъл.

Лидерите на сепаратисткото движение в Каталуния отрекоха, че е имало намеса на Москва. Русия също отрича.