Испанският министър-председател Педро Санчес отмени всички събития, планирани за следващите дни, за да обмисли възможността да подаде оставка след започването на разследване за корупция срещу съпругата му.

"Трябва да спра и да помисля. Трябва да си отговоря на въпроса дали да продължа да ръководя правителството или да подам оставка. Не преследвам постове, но оценявам тази висока отговорност в името на промяната и напредъка на страната, която обичам", написа той в съобщение, публикувано в социалната мрежа X.

Санчес заяви, че ще говори пред журналисти на 29 април, за да съобщи какво решение е взел.

Съдът разследва съпругата на испанския премиер за корупция

Съдът разследва съпругата на испанския премиер за корупция

Педро Санчес заяви, че вярва в съдебната система

Миналата година Санчес успя да състави правителство благодарение на подкрепата на две каталунски сепаратистки парламентарни партии, които обещаха амнистия на каталунските политици, признати за виновни за незаконното провеждане на референдума за независимост на автономната област през 2017 г.

Съответният закон беше приет и в двете камари на испанския парламент. Той засегна около 400 души, участвали в референдума в Каталуния през 2017 г., включително ръководителя на каталунското правителство Карлес Пучдемон, който беше принуден да напусне Испания.

Конфронтацията между регионалните власти на Каталуния и централното правителство на Испания ескалира през 2017 г., когато автономната област проведе референдум за независимост, който беше обявен за противоконституционен от централните власти в Мадрид. Срещу редица каталунски политически лидери бяха образувани наказателни производства.

Испания не иска амнистия за каталунските сепаратисти

Испания не иска амнистия за каталунските сепаратисти

Протести заляха страната