Украинските сили нанесоха удар срещу руски средства за противовъздушна отбрана в окупирания Крим през нощта на 9 срещу 10 юни, вероятно с ATACMS. Украинският генерален щаб съобщи на 10 юни, чеса ударили руска батарея за противовъздушна отбрана С-400 близо до окупирания Джанкой и две батареи С-300 близо до окупираните Черноморско и Евпатория.

Поразили са радарните станции на всяка батарея и са причинили вторични детонации на боеприпаси, а руската противовъздушна отбрана не е прихванала нито една от ракетите. Руското опозиционно издание Astra съобщи, че украинските сили са изстреляли най-малко 10 ракети ATACMS.

Руски блогъри твърдят, че руската противовъздушна отбрана е прехванала много украински ракети ATACMS през нощта, но не съобщават, че някоя от ракетите е ударила целите си. Руското Министерство на отбраната (МО) не е коментирало ударите към момента на тази публикация.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Украйна се надсмя над "високоефективната" руска ПВО в Крим

Украйна се надсмя над "високоефективната" руска ПВО в Крим

Твърди, че е унищожила една система С-400 и две С-300

ISW не е видял потвърждение за щетите. Проектът "Схеми" на Радио Свободна Европа/Радио Свобода публикува сателитни изображения на белези по руски военен обект близо до железопътен възел в Джанкой. Но отбеляза, че разделителната способност на изображенията е твърде ниска, за да се определят конкретни щети.

Руски блогър, който се фокусира върху руската въздушна и противовъздушна отбрана, критикува руското МО в отговор на ударите, твърдейки, че руските офицери лъжливо докладват за липса на загуби на началниците си, въпреки че действително са понесли тежки загуби.

Украинските удари срещу руски военни и логистични активи във връзка с частичното премахване от страна на Съединените щати на руско убежище в Белгородска област може да са принудили руските сили да променят своите модели на разполагане и транспорт. Базираното в Крим украинско партизанско движение "Атеш" съобщи на 10 юни, че руските сили наскоро са преместили системи за противовъздушна отбрана в Белгородска област и сега те не покриват напълно Крим.

Кадри от 8 юни показват, че Русия е започнала да транспортира гориво през Керченския проток през железопътния мост.

Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан трети ранг Дмитро Плетенчук заяви на 29 април, че руските власти не са транспортирали гориво през железопътния мост на Керченския пролив от март 2024 г. поради заплахата от украински удар срещу моста, тъй като превозно средство с гориво е преминало, което може да се възпламени и вероятно да разруши моста.

Плетенчук отрече на 10 юни информация на Sky News, че украинските сили са ударили руски десантен кораб от клас "Ропуча" в Азовско море в нощта на 8 срещу 9 юни. Към 10 май в Азовско море има три големи руски десантни кораба-амфибия и три корвети клас "Буян-М".

Sky News съобщи на 9 юни, позовавайки се на украински военен източник, че украинските сили са потопили или повредили руски десантен кораб от клас Ropucha, който руските сили наскоро са преместили от Черно море в Азовско море, което ISW усили.

Новият руски министър на отбраната Андрей Белоусов се срещна с подбрана група руски блогъри и военни коментатори на 10 юни, предполагайки, че Кремъл се стреми да използва частично заместването на Белоусов на доста непопулярния бивш министър на отбраната Сергей Шойгу, за да изгради мостове и да култивира връзки с по-широка блогърска общност чрез кадър от кооптирани и лоялни военни коментатори. Руските държавни информационни агенции ТАСС и РИА Новости съобщиха на 10 юни, че Белоусов се е срещнал с няколко военни кореспонденти (известни също като voyenkory или блогъри), отразяващи войната в Украйна, и твърдят, че разговорът е бил "откровен и конструктивен".

Експлозии разтърсиха Крим

Експлозии разтърсиха Крим

Телеграм каналът Crimean Wind пише, че експлозиите са чути от жителите на Евпатория и Красноперекопск, както и силно в районите Джанкой, Бахчисарай и Саки

ТАСС и РИА отбелязаха, че Белоусов се надява да провежда подобни срещи редовно. Руски източници твърдяха в края на май и началото на юни, че Белоусов планира да се срещне с избрани блогъри, а някои от по-критичните обвиниха Белоусов, че не ги е поканил на срещата.

Руските медии потвърдиха на 10 юни, че няколко видни и като цяло милиблогъри, подкрепящи Кремъл, са присъствали на срещата на Белоусов, включително ръководителя на военния проект за социални медии WarGonzo Семьон Пегов, военния кореспондент на Komsomolskaya Pravda и назначения от Кремъл член на Съвета по правата на човека Александър Коц; военният кореспондент на "Звезда" Анатолий Бродкин; Военният кореспондент на Russia Today (RT) Мурад Газдиев, кореспондентът на Readovka Максим Долгов и др.

Белоусов твърди, че Русия свалила 10 ракети ATACMS и спасила Кримския мост

Белоусов твърди, че Русия свалила 10 ракети ATACMS и спасила Кримския мост

Изявление на министъра на отбраната

Газдиев заяви в личния си канал в Telegram на 10 юни, че блогърите доставят добри и лоши новини от фронта на Белоусов и обещават неуточнени "огромни промени".

Кремъл вероятно се е опитал лъжливо да представи Белоусов като по-внимателен към критиките на блогърите от своя предшественик.

По-рано Кремъл и Шойгу изглеждаха в противоречие относно упреците към блогърите - руският президент Владимир Путин се срещна с избрани блогъри през юли 2022 г. и юни 2023 г., за да обсъдят ситуацията на фронтовата линия в Украйна, докато руското Министерство на отбраната непрекъснато се опитваше да предприеме репресии срещу критични блогъри, които често използваха Шойгу като информационна изкупителна жертва за руските оперативни провали в Украйна.

Сергей Шойгу ще отговаря за развитието на военно-промишления комплекс на Русия

Сергей Шойгу ще отговаря за развитието на военно-промишления комплекс на Русия

Решението е на Владимир Путин

Кремъл отдавна се опитва да контролира по-критичните гласове в информационното пространство, както ISW оцени по-рано.

Срещата на Белоусов представлява контакт на Министерството на отбраната с няколко блогъри, които от известно време се радват на благоразположението на Кремъл и вероятно възнамеряват да ухажват тази група коментатори и да осигурят тяхната постоянна лоялност към новото Министерство на отбраната под ръководството на Белоусов. Обръщението към блогърите на Белоусов е по-скоро перформативен опит за осигуряване на тяхната лоялност, отколкото въвеждане на системни промени в руското МО, както отбелязаха няколко руски блогъри, които не бяха поканени на срещата.

Както Кремъл, така и руското министерство на отбраната имат личен интерес да изглеждат отворени за диалог с блогърите, които представляват основна провоенна избирателна група, и Кремъл вероятно цели да представи Белоусов като по-осъзнаващ този факт от своя предшественик.

Официални лица от Русия, Иран и Китайската народна република (КНР) проведоха двустранни срещи в кулоарите на срещата на външните министри на БРИКС в Нижни Новгород на 10 юни. Руският външен министър Сергей Лавров говори на срещата на БРИКС и подчерта неотдавнашното разширяване на организацията.

Лавров повтори стандартните разкази на Кремъл за това как западният ред, основан на правила, е вреден за други държави и за предполагаемите предимства на създаването на многополюсен свят. Лавров заяви, че "ветровете на промяната" водят БРИКС напред. Лавров се срещна и с официални лица от Бразилия, Южна Африка, Етиопия, Лаос, Тайланд, Шри Ланка, Казахстан, Саудитска Арабия и Египет по време на събитието на БРИКС.

Лавров се срещна с китайския външен министър Ван И в кулоарите на срещата на БРИКС на 10 юни. Руското министерство на външните работи (МВнР) и китайското външно министерство заявиха, че Лавров и Уанг са обсъдили дипломатическа координация в международни организации като Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН).

Китайското външно министерство заяви, че развитието на руско-китайските отношения е "стратегически избор" и от двете страни и че Лавров и Ван "размениха мнения" относно войната в украинската война.

Руското МВнР определи руско-китайските отношения като "стратегическо партньорство" и заяви, че Лавров е благодарил на Ван за "балансираната" линия на КНР по войната в Украйна и за това, че не е изпратил свой представител на украинската мирна среща на 15-16 юни в Швейцария.

Руското МВнР също така заяви, че Лавров и Уанг са обсъдили стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион, където са обвинили САЩ в предполагаемо създаване на антируски и антикитайски военнополитически структури.

Лавров също се срещна с изпълняващия длъжността министър на външните работи на Иран Али Багери Кани на 10 юни и обсъди усилията за формиране на руско-иранско "стратегическо партньорство" и създаване на ново междуправителствено споразумение.

Информационният канал на Кремъл ТАСС съобщи, че Кани е заявил, че Иран "вижда огромен потенциал за разширяване и укрепване на (руско-иранското) взаимодействие".

Кани и Уанг също се срещнаха на 10 юни и според съобщенията са обсъдили увеличаване на сътрудничеството.

Руското издание Ведомости съобщи на 9 юни, че руският посланик в Северна Корея Александър Мацегора е заявил, че руският президент Владимир Путин ще посети Северна Корея, а неуточнен дипломатически източник според съобщенията е заявил, че посещението ще се състои през следващите седмици, след като Путин посети Виетнам.

ISW продължава да оценява, че Русия, КНР, Иран, Северна Корея и Беларус задълбочават своите многостранни партньорства, за да се изправят срещу Запада.

Националното събрание на Армения вероятно ще проведе извънредно заседание до 17 юни, по време на което арменските опозиционни партии ще поискат оставката на арменския премиер Никол Пашинян и на неговия кабинет. Арменската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода Радио Азатутюн съобщи на 10 юни, че 33 членове на арменските опозиционни фракции "Арменски алианс" и "Имам чест" са подкрепили свикването на извънредна сесия на Народното събрание, за да обсъди приемането на резолюция, призоваваща Пашинян и оставката на неговия кабинет и съставянето на ново правителство.

Опозиционните фракции обвиняват Пашинян за това, което смятат за провал в защитата и осигуряването на териториалната цялост и границите на Армения.

Радио Азатутюн отбеляза, че арменският закон предвижда Народното събрание да се нуждае от подкрепата на 27 членове от 107-местното Народно събрание, за да свика извънредна сесия.

Парламентът на Армения гласува оставката на Пашинян на 17 юни

Парламентът на Армения гласува оставката на Пашинян на 17 юни

След протестите на опозиционери

Лидерът на Народното събрание на партията на Пашинян Хайк Конджорян заяви, че членовете на Народното събрание на Граждански договор няма да участват в извънредното заседание на 17 юни.

Държавният департамент на САЩ обяви на 10 юни, че САЩ и Полша съвместно стартираха Ukraine Communications Group (UCG) във Варшава, за да противодействат на руската дезинформация, като предлагат базирани на факти репортажи за войната в Украйна.

Съобщава се, че представители на неуточнени държави ще си сътрудничат с UCG.