Италианският премиер Марио Драги заяви в сряда, че САЩ и Великобритания трябва да премахнат забраната си за износа на ваксини срещу COVID-19, предаде "Ройтерс".

Драги заяви пред долната камара на парламента, че призива на американския президент Джо Байдън за отказ от патенти върху ваксините срещу коронавирус. Той добави, че временното спиране вероятно няма да обезсърчи фармацевтичните изследвания.

Драги обаче каза, че ситуацията е сложна и има по-прости стъпки, които могат да бъдат предприети, за да се осигури по-широко разпространение на ваксини в по-бедните страни, преди да бъде постигнато съгласие за отказ от патент.

"Преди всичко трябва да премахнем забраната върху износа, която страни като САЩ и Великобритания продължават да поддържат", каза той.

ЕК с нови предложения за износа на ваксини, но без да налага забрана

ЕК с нови предложения за износа на ваксини, но без да налага забрана

Въвеждат принципите на реципрочност и пропорционалност като нов критерий

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел по-рано вече призоваха САЩ да отменят ограниченията си върху износа на ваксини срещу COVID-19 и съставките, необходими за производството им.

Германия обаче отхвърли предложението на САЩ за отказ от патентна защита на ваксините, като настоя, че интелектуалната собственост не била проблем, когато става въпрос за темповете на ваксинация срещу COVID-19.

Германия се обяви срещу падането на патентите върху Covid ваксините

Германия се обяви срещу падането на патентите върху Covid ваксините

Берлин обаче подкрепя споделянето на препаратите