Няма признаци за напредък в усилията на посредниците за постигане на примирие в Газа, съобщава "Ройтерс".

На този фон израелските сили удариха Рафах по въздух и земя през нощта, а танковете се опитаха да напреднат още на запад.

Водят се и ожесточени престрелки между израелски войници и палестински бойци от "Хамас".

Жители разказаха, че танковете, които са поели контрола по границата с Египет, са извършили няколко нападения в западните и централните части на южния град и са ранили няколко жители, хванати в капан в домовете си.

"Мисля, че окупационните сили се опитват да достигнат плажната зона на Рафах, нападенията и бомбардировките през нощта бяха тактически, те влязоха под силен огън, след което се изтеглиха", отбеляза един палестинец.

"Това беше една от най-тежките нощи, някои хора бяха ранени в домовете си и бяха евакуирани тази сутрин", посочи той чрез приложение за чат.

40 загинали при израелски удар срещу училище в Газа
Обновена

40 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Според Израел, база на "Хамас" е била скрита в учебното заведение

Израелските сили са извършили сухопътни действия и в лагера Ал-Бурейдж в централната част на анклава и са подложили два други лагера и град наблизо на тежки бомбардировки от самолети и танкове. Няколко палестинци са убити или ранени.

Въоръжените крила на "Хамас" - "Ислямски джихад" и други по-малки групи, съобщиха, че техните бойци са извършили атаки срещу нахлуващите израелски сили в няколко района в централната и южната част на анклава.

Посредници от Катар и Египет, подкрепени от Съединените щати, засилиха усилията си за постигане на споразумение за прекратяване на огъня. Целта е да се спрат военните действия и да бъдат освободени израелски заложници и редица палестинци, задържани от Израел. Източници, запознати с преговорите, обаче посочиха, че няма признаци за пробив.

След краткото едноседмично примирие през ноември всички опити за уреждане на примирие се провалиха. "Хамас" не отстъпи от искането си за постоянно прекратяване на конфликта. Израел пък твърди, че е готов да обсъжда само временни паузи в боевете, докато въоръжените групировки не бъдат победени.

"Показахме цялата гъвкавост, необходима за постигане на споразумение, но израелската окупация продължава да отказва всякакъв ангажимент за прекратяване на агресията и изтегляне на силите си от ивицата Газа", заяви представител на "Хамас".

"Хамас" получил от Израел мирно предложение, различно от това на САЩ

"Хамас" получил от Израел мирно предложение, различно от това на САЩ

Има ли шанс за примирие в Газа?

"Окупаторите и американците са виновни за липсата на споразумение досега, защото те не искат войната срещу нашия народ да свърши", категоричен бе той.

"Хамас" предизвика войната с атаката си срещу израелска територия на 7 октомври, при която бяха убити около 1200 души, а над 250 бяха взети за заложници. Около половината от пленниците бяха освободени при примирието през ноември.

При последвалата военна офанзива на Израел в Газа са загинали над 36 000 души.

Американски и израелски служители твърдят, че половината от силите на "Хамас" са били ликвидирани в конфликта. Палестинската групировка не разкрива смъртните случаи сред своите бойци и според някои служители Израел е преувеличил цифрите. Броят на убитите израелски войници пък е почти 300.

ООН подкрепи предложението на САЩ за примирие в Газа

ООН подкрепи предложението на САЩ за примирие в Газа

Ситуацията в палестинския анклав била повече от катастрофална