Израел подаде в петък официални оспорвания пред Международния наказателен съд относно неговата юрисдикция и законността на исканията за заповеди за арест срещу израелски лидери за тяхното поведение във войната в Газа , съобщи външното министерство, цитирано от "Ройтерс".

Декларациите на Израел може допълнително да забавят решението по заповедите, поискани през май срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант.

Прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан миналия месец призова съдиите да се произнесат по заповедите, изискани и срещу лидера на Хамас Яхя Синвар и други в палестинската въоръжена група.

Израелското външно министерство заяви, че неговата правна справка очертава "явната липса на юрисдикция" на МНС по случая.

Той също твърди, че прокурорът на МНС е нарушил съдебните правила, като "не е предоставил на Израел възможността да упражни правото си сам да разследва твърденията, повдигнати от прокурора, преди да продължи".

Прокуратурата не беше открита за коментар.

През август Хан каза, че съдът има юрисдикция над всякакви военни престъпления в окупирани палестински територии и че правилата, според които МНС не може да се намеси, ако дадена страна провежда собствено истинско разследване, не се прилагат за заповедите, изискани за Нетаняху и Галант.

Атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври уби около 1200 души, като около 250 бяха взети за заложници, според израелски данни. Оттогава повече от 40 000 палестинци бяха убити при израелско нападение срещу Хамас в Газа, което предизвика хуманитарна криза.

Израелските и палестинските лидери отхвърлиха твърденията за военни престъпления, а представители на двете страни критикуваха решението на Хан да поиска заповеди за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Нетаняху мълчи за взривените пейджъри в Ливан и Сирия

Нетаняху мълчи за взривените пейджъри в Ливан и Сирия

Обеща да върне десетки хиляди жители, евакуирани от северните гранични райони по домовете им