Високопоставен представител на Израел отговори на заплахата на Турция да прекъсне отношенията с еврейската държава, ако САЩ признаят Йерусалим за негова столица, подчертавайки, че "Йерусалим е бил еврейска столица в продължение на 3000 години и столица на Израел в продължение на 70 години, независимо дали (турският президент) Ердоган го признава като такава или не".

Реджеп Тайип Ердоган обяви по-рано днес, че възможността американският президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел "е червена линия за мюсюлманите". Той предупреди, че ако бъде взето подобно решение, това "ще доведе до прекъсване на дипломатическите отношения на Турция с Израел".

Ердоган изригна срещу САЩ за Йерусалим, ДАЕШ и сирийските кюрди

Ердоган изригна срещу САЩ за Йерусалим, ДАЕШ и сирийските кюрди

Беснее срещу тайните отношения на САЩ с терористите

Коментарите на Ердоган са отглас на нарастващите настроения в Арабския свят и международната общност, които предупреждават САЩ срещу потенциални странични ефекти от такъв ход.

Думите на Ердоган следват коментарите на дипломатически съветник на палестинския президент Махмуд Абас, който заяви, че палестинското ръководство ще "преустанови контактите" със САЩ, ако Тръмп признае Йерусалим за столица на Израел. Американските власти заявиха, че евентуално признание може да дойде тази седмица, предизвиквайки остри арабски и мюсюлмански ответни реакции.

Съветникът на Абас посочи по-рано днес, че САЩ ще загубят доверието в себе си като посредник в Близкия изток, ако Тръмп прокара инициативата.

ООП: Признаването на Йерусалим за столица на Израел ще бъде „целувката на смъртта“ за мирния процес

ООП: Признаването на Йерусалим за столица на Израел ще бъде „целувката на смъртта“ за мирния процес

Ако подобно решение бъде взето, ще има катастрофални последици