Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува остро САЩ по редица въпроси - от тяхното признаване на Йерусалим за столица на Израел до тайните им отношения с терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), съобщават турските медии.

"Йерусалим е червената линия за всички мюсюлмани. Можем да стигнем до прекъсване на дипломатическите отношения с Израел заради този проблем", подчерта Ердоган в отговор на заявените от САЩ намерения.

"Ще свикаме среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество в Истанбул, ако САЩ признаят Йерусалим за израелска столица", допълни турският държавен глава.

Тръмп отложи решението за признаване на Йерусалим за столица на Израел

Тръмп отложи решението за признаване на Йерусалим за столица на Израел

Очаква се позиция в близките дни...

Ердоган още веднъж разкритикува САЩ за техните методи за борба срещу ДАЕШ в Сирия, която до голяма степен беше изнесена от сирийските кюрди и техните Отряди за народна отбрана, които Турция разглежда като разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която от десетилетия води въоръжен бунт срещу турската държава.

"Никой не може да догматизира Турция по отношение на войната срещу ДАЕШ, защото Турция е единствената страна членка на НАТО, която пряко се бори срещу терористичната групировка", настоя Ердоган.

Ердоган също така разкритикува споразуменията за евакуация, постигнати с терористите от ДАЕШ, че те по-късно ще бъдат използвани другаде за разрушаване на мира и стабилността в Близкия изток.

"Терористите от ДАЕШ, които бяха освободени при операцията в Ракка, ще отидат в пустините на Синай и Египет. Те ще започнат да действат там отсега нататък и ние (Турция) ще следим това", коментира още турският президент.

"Срещу кого САЩ ще използват тези камиони с оръжия, струпани на нашите граници", запита Ердоган и продължи: "Срещу ДАЕШ ? Там вече няма ДАЕШ. Срещу Сирия? Не, те са в същата коалиция. Ирак? Не, те вече нахлуха там."

"Те ще ги използват срещу Иран, или Турция, или Русия, ако се осмелят", убеден е турският държавен глава.

Той добави, че Турция "много скоро ще унищожи напълно" групировките в Сирия, свързани с ПКК.