Израелските данъчни власти обявиха, че проучват изтеклите документи, придобили известност като „Документите от Панама”, след съобщения в медиите, че 600 израелски компании и две големи банки са включени, съобщава „Франс прес”.

Говорителка на израелските данъчни власти заяви, че информацията от теча „укрепва нашата кампания, която стартира през миналата година, насочена към убеждаването на израелците, които не са декларирали своето богатство в чужбина, да го сторят без да бъдат наказвани”.  

Тя подчерта, че ново законодателство, което има за цел да редуцира укриването на данъци, също е било прието, като съгласно него тези, които биват намерени за виновни, ще получат до 10 години затвор.

Израелското финансово министерство не е коментирало разкритията на Panama Papers.

Според израелските медии имената на 600 израелски компании, включително две от трите най-големи израелски банки – Leumi и Hapoalim – се съдържат в документите. Около 850 акционери също бяха посочени като притежатели на сметки в данъчни убежища.

Сред тези, които присъстват в изтеклите документи, са били израелският бизнесмен Идан Офер, както и бивш съветник на експремиера Ариел Шарон, съобщават израелските медии без повече подробности.

Израелският в. „Аарец” отбелязва, че „дотолкова, доколкото участия в дружества и техните приходи – ако има такива – са докладвани, както се изисква от израелските данъчни власти, притежаването на компания не е против закона”.

Около 11 млн. документа по аферата Panama Papers бяха предоставени на германския вестник „Зюддойче цайтунг”, който от своя страна ги сподели с Международния консорциум на разследващите журналисти и оттам с повече от 100 медии по света.   

Документите хвърлят светлина върху финансовите и данъчните практики на държавни ръководители и други високопоставени властници по света, както и други известни лица.