Три ракети са били изстреляни от Ивицата Газа към Израел, съобщиха от израелската армия, цитирани от местните медии. Това е първият подобен инцидент от повече от седмица насам.

Две от ракетите са били прихванати от противовъздушната система на Израел "Железен купол", докато третата е паднала на израелска територия близо до кибуца Начал Оз, който се намира до границата с Газа.

Военни части са били разположени в района.

Предупредителните системи за ракетно нападение са били чути малко преди обяд в района на Шаар Ханегев и Седот Ханегев, карайки изплашените жители да се втурнат към убежища.

Засега няма съобщения за жертви. Неприхванатата трета ракета обаче е ударила сграда в Шаар Ханегев, като е причинила щети. 

В отговор израелската армия е атакувала две позиции на "Хамас" в Ивицата Газа с танкове и авиация. 

Тези ракети са първите, изстреляни от Газа от 18 декември насам, когато имаше период от две седмици, в който ракетният огън от Ивицата Газа беше с мащаби, невиждани от войната между Израел и Хамас през 2014 г.

Според оценките на Израел тези ракети не се изстрелват от "Хамас", а от други терористични групировки в Ивицата Газа. Анализатори обаче са отбелязали, че "Хамас" не желае или не може да възпре тези групировки.

Трите ракети се предполага, че са били насочени към церемония, отбелязваща 24-ия рожден ден на израелски войник, който е бил убит и чиито останки са били пленени от "Хамас" през 2014 г. 

Напрежението между Израел и Газа беше подхранено от признаването от страна на Вашингтон по-рано този месец на Йерусалим за столица на Израел.

Протестирайки срещу решението на американския президент Доналд Тръмп на 6 декември, обявяващо Израел за столица на Израел, "Хамас", които контролират Газа и се стреми към унищожението на Израел, призова за нова интифада и се зарече да освободи Йерусалим.