Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис ще се срещне с члена на израелския военен кабинет Бени Ганц в Белия дом в понеделник, съобщава "Ройтерс". 

Това се случва, докато Вашингтон се стреми да постигне както споразумение за временно прекратяване на огъня, така и увеличаване на потока от помощ за Газа.

Преговорите, за които първо съобщи Ройтерс, се очаква да обхванат няколко основни проблема. Сред тях са намаляване на палестинските цивилни жертви, осигуряване на временно прекратяване на огъня, освобождаване на заложници, задържани в Газа, и увеличаване на помощта за територията, каза служител на Белия дом.

Те също така ще обсъдят планиране след края на войната за съживяване на Газа под палестинската власт.

"Вицепрезидентът ще изрази загрижеността си за безопасността на около 1,5 милиона души в Рафах", каза служителят. Израел също има "право да се защитава от продължаващите терористични заплахи на "Хамас".

САЩ доставиха първите пратки за Газа по въздух

САЩ доставиха първите пратки за Газа по въздух

35 000 хранителни продукти бяха хвърлени от военни самолети, както Вашингтон обеща

Ганц потвърди, че ще се срещне с Харис, както и със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан и републиканците и демократите в Конгреса на САЩ.

"Министър Ганц лично информира министър-председателя по негова собствена инициатива в петък за намерението си да пътува, за да координира съобщенията, които ще бъдат предадени на срещите", се казва в изявлението.

Припомняме, че в събота американската армия достави със самолети първите пратки  хуманитарна помощ в Газа и хуманитарните агенции предупредиха за нарастваща хуманитарна катастрофа в палестинския анклав, докато Израел продължава с офанзивата си.

Израел започна офанзивата в отговор на атаката на 7 октомври от палестинската въоръжена групировка, при която 1200 души бяха убити в Израел и други 253 бяха отвлечени, според израелските данни.

Международният натиск за прекратяване на огъня нарасна, като повече от 30 000 палестинци бяха убити в израелската офанзива в Газа, според здравните власти в Газа.

ООН предупреди, че една четвърт от населението е застрашено от глад.

Съединените щати и други страни очакват помощта да бъде увеличена чрез временно прекратяване на огъня, което президентът Джо Байдън каза в петък, че се надява да се случи по времето на Рамазан, който започва на 10 март.

Преговорите за примирие в Газа трябва да бъдат възобновени в Кайро в неделя, казаха в събота два египетски източника по сигурността. Израелски информационен бюлетин съобщи, че Израел няма да изпрати делегация, докато не получи пълен списък на израелските заложници, които все още са живи.

Египетските източници казаха, че делегациите на Израел и "Хамас" се очаква да пристигнат в Кайро в неделя.

Американски пратеник преговаря в Египет и Израел за заложниците

Американски пратеник преговаря в Египет и Израел за заложниците

Срещите са последните в текущите преговори между Съединените щати, Египет, Израел и Катар