Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че заедно със съпругата си е имал дял в офшорната компания Blairmore Holdings, създадена от покойния му баща, предаде Би Би Си. Компанията е била регистрирана в Панама.

По думите на Камерън, двамата със съпругата му са продали своя дял през 2010 г. Те са получили за него около 30 хиляди фунта.  

В интервю за телевизионната компания ITV, британският премиер заяви, че няма какво да крие и увери, че е платил всичките си данъци.

Би Би Си посочва, че се очаква скоро той да публикува данъчните си декларации. Има вероятност това да стане още през следващата седмица. 

По-рано Камерън заяви, че не притежава дялове в офшорни компании, но отклони въпросите за членове на своето семейство.  

Той допълни, че разчита на заплатата си и на лихви от спестявания.  

Парламентарната опозиция призова за независимо разследване във връзка със споменаването на неговия баща в Панамските документи.  

В интервюто пред ITV Дейвид Камерън заяви, че се гордее със своя баща и направеното от него, както и че му е много тъжно, че се правят опити всичко това да бъде очернено.

По думите му, нападките са основани на „фундаментално неразбиране” на факта, че компанията Blairmore Holdings не е била създадена за укриване на данъци.

„Нямаше такова нещо. Тя беше създадена, след като беше отменен валутният контрол, за да могат тези, които искат да инвестират в акции и компании, деноминирани в долари, да направят това. Бяха създадени хиляди такива тръстове.” – уточни британският премиер.

Той допълни, че е извършван одит на Blairmore Holdings и че компанията всяка година е декларирала доходите си пред данъчната инспекция.  

Камерън посочи, че като син на брокер, той е купувал акции в миналото, но ги е продал през 2010 г., преди да стане премиер.
Той уточни, че със съпругата му Саманта са притежавали 5000 акции в Blairmore Holdings, които са продали през януари 2010 г.