Китай може да изключи националната електрическа мрежа на Филипините, потвърди ръководителят на Националната корпорация за пренос на енергия по време на сесия на сената в Манила, съобщава БиБиСи.

Китай е собственик на националната електрическа мрежа на Филипините от 2009 г. - което кара сенатор да постави въпроса дали "амбициите за хегемония на Китай" представляват заплаха за сигурността за Филипините. Страните имат териториален спор в Южнокитайско море.

"Ние предоставихме мрежата си (както изглежда 40%) на чуждестранна корпорация, която има интереси, които се сблъскват с нашите в Западно Филипинско море. И тази страна очевидно има амбиция за хегемониия", обяснява сенаторът Ричард Гордън, използвайки филипинското име за източните части на Южнокитайско море.

Помпео нападна Русия и Китай, свободните страни били в конкуренция на ценностите с несвободните

Помпео нападна Русия и Китай, свободните страни били в конкуренция на ценностите с несвободните

"Нека сме заедно в единство. Нека сме заедно като съюзници"

Въпреки че захранването може да бъде изключено дистанционно, Филипините могат да го възстановят в рамките на 24 до 48 часа. Китайската държавна мрежа Grid Corp притежава 40% дял в Националната корпорация на Филипините, която управлява електропреносната линия на страната. Захранва с електричество по целия път от Лусон - северния край на страната - до Минданао на юг.

Сенаторът Риза Хонтирос пита, "като се има предвид китайския контрол над NGCP, възможно ли е нашата електропреносна мрежа да бъде спряна дистанционно?"

"Предвид технологичния напредък в телекомуникациите, както и в софтуера, това е възможно", обяснява председателят на сенатската комисия по енергетиката Шервин Гатчалян. Има няколко защитни мерки, които са въведени при приватизацията на NGCP.

По думите му, при определен сценарий президентът има правомощия да разпореди изземване и електричеството може да бъде възстановено след 24 до 48 часа. Става въпрос за ситуации по време на война, бунт, обществена опасност, бедствия и аварии.

Си Дзинпин и Путин декларират стратегическа координация срещу нестабилния свят

Си Дзинпин и Путин декларират стратегическа координация срещу нестабилния свят

Да защитят суверенитета и сигурността си и да създават справедлива световна среда

Има информация че "само чуждестранни инженери са в състояние да отстраняват проблеми ... и всъщност контролират мрежата за пренос на електроенергия на NGCP" заради система, разположена в Нанкин, Китай.

През последните години в много части на света се наблюдава бързо нарастване на чуждестранните инвестиции от Китай. Тази икономическа амбиция включва закупуване на частни компании, имоти, изграждане на огромни инфраструктурни проекти - като пристанища и мостове - и инвестиции в енергийния сектор.

По време на сесията сенатор коментира че Nari Group доставя системи за дистанционно управление на електропреносните мрежи в Кения, Индонезия и Тайланд. "Така че опитът на тези страни може да бъде източник или за сигурност, или за важни уроци за защита".

САЩ обвиниха Китай в реалистки империализъм

САЩ обвиниха Китай в реалистки империализъм

На среща АСЕАН-САЩ в Банкок съветникът по национална сигурност на САЩ Робърт О'Брайън коментира, че претенциите на Китай към Южнокитайско море