Китай съобщи за 16 нови случая на континента Covid-19 на 30 април, в сравнение с 13 случая ден по-рано. Това съобщи днес националният здравен орган на страната, цитиран от "Ройтерс".

Всички нови случаи са внесени инфекции от чужбина, се казва в изявление на Националната здравна комисия. Броят на новите асимптоматични случаи, които Китай не класифицира като потвърдени случаи, нарасна до 16 от 19 случая ден по-рано.

Общият брой потвърдени случаи на Covid-19 в континентален Китай сега възлиза на 90 671, докато броят на починалите остава непроменен на 4636.

Съвместното проучване на Китай и Световната здравна организация (СЗО) на COVID-19 не даде надеждни отговори за това как е започнала пандемията и са необходими по-строги разследвания - със или без участието на Пекин. Това обявиха група международни учени и изследователи в началото на април.

Сирия получи 150 000 дози ваксини от Китай

Сирия получи 150 000 дози ваксини от Китай

Очаква скоро друга доставка

В съвместното проучване се казва, че най-вероятният път за предаване на SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, включва прилепи и други диви животни в Китай и Югоизточна Азия. То изключи възможността вирусът да е изтекъл от лаборатория.

Китай отхвърли твърденията, че SARS-CoV-2 е изтекъл от изследователска лаборатория в Ухан, градът, в който за първи път беше идентифициран COVID-19.

Съвместното проучване между Китай и СЗО стигна до заключението, че изтичането от лаборатория е "изключително малко вероятно", като посочи, че "няма данни", че някоя лаборатория е съхранявала вируси, свързани със SARS-CoV-2. Тедрос Гебрейесус отбеляза, че са необходими повече изследвания, за да "се стигне до по-солидни заключения".

"Велика китайска стена на имунитета" - лозунги от ваксинационната кампания в Китай

"Велика китайска стена на имунитета" - лозунги от ваксинационната кампания в Китай

А кампанията започва от шеговит банер в Шънджън, съдържащ непреводима игра на думи, комбиниращ факта, че китайската дума за ваксина се римува със звука издаван от котките (съответно yimiao и miao) и популярна детска песничка на име "Да се научим да мяукаме - мяу, мяу, мяу"