Правителството на Китай разкритикува Тайван за опита му да използва тайванския народ като "пушечно месо" чрез удължаването на срока на задължителната военна служба от четири месеца на една година, считано от 2024 г., съобщава "Ройтерс".

Президентът на Тайван Цай Инуън обяви решението вчера, позовавайки се на нарастващата заплаха, пред която е изправен островът от неговия гигантски съсед Китай.

Пекин счита демократично управлявания Тайван за своя територия и никога не се е отказал от използването на сила, за да постави острова под свой контрол.

В отговор на въпрос относно решението на Тайван да удължи срока на военната служба, говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин заяви, че "борбата за великата задача за постигане на национално обединение е неизмеримо важна, загиването при сепаратистки дейности в името на независимостта на Тайван е напълно безполезно".

Тайван удължава срока на задължителната военна служба заради Китай

Тайван удължава срока на задължителната военна служба заради Китай

Тя вече ще трае една година вместо досегашните четири месеца

Вярваме, че тайванските ни сънародници са много принципни, те няма да бъдат поставяни като пушечно месо от сепаратистките сили за независимостта на Тайван, посочи Уан на редовна пресконференция.

Китай засили военния, дипломатическия и икономическия натиск върху Тайван, за да отстоява претенциите си за суверенитет, включително чрез почти ежедневни мисии на китайските военновъздушни сили близо до острова през последните три години.

От своя страна правителството на Тайван твърди, че единствено 23-милионното население на острова може да решава бъдещето си.

В понеделник Тайпе съобщи за най-голямото нахлуване на китайски самолети в зоната на противовъздушната отбрана на острова.

Китай организира мащабни военни учения край острова и през август след противоречивото посещение в Тайпе на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

В събота Пекин укори Вашингтон за новия му законопроект за разходите за отбрана на САЩ, който според китайското външно министрество с военната подкрепа, предназначена за Тайван, е засилил твърденията за "китайската заплаха".

Тайван: Китай търси претекст за атака, заплахата е по-сериозна от всякога

Тайван: Китай търси претекст за атака, заплахата е по-сериозна от всякога

Тайпе се оплаква от засилен комбиниран натиск от Пекин