Китайският премиер Ли Цян предложи да изпрати на Австралия две нови панди по време на посещението си в зоопарка в Аделаида, предаде БиБиСи. Новите панди ще заменят вече съществуващите в зоологическата градина, които са приятелски пратеници на китайско-австралийските отношения.

Визитата на Ли в Австралия е първото на китайски лидер от седем години, което бележи подобряване на връзките между двете страни. Както Китай, така и Австралия гледат на посещението като важно за решаването на нерешени търговски и консулски въпроси.

Ли изтъкна, че Уанг Уанг и Фу Ни ще се върнат в родния си град до края на годината, но обеща Китай скоро да предостави друга двойка панди, които са еднакво красиви, жизнени, сладки и по-млади на зоопарка в Аделаида.

Практика, която датира още от династията Тан, управлявала от 618 г. до 907 г. от н.е., панда дипломацията, или изпращането на панди като подаръци, отдавна е инструмент на дипломатическите усилия на Китай. Китай се стреми да увеличи влиянието си в южната част на Тихия океан, разширявайки сигурността и икономическите връзки с островни държави, които са исторически съюзници на Австралия.

Двустранните отношения достигнаха критично ниска точка, когато бившият австралийски премиер Скот Морисън призова за международно разследване през 2020 г. на произхода на пандемията Covid-19 в Китай. Отговорът на Пекин беше да наложи високи мита върху австралийскит стоки, включително виното.

Взаимното уважение, търсенето на обща основа, като същевременно се отстраняват различията и взаимноизгодното сътрудничество са ключови за отношенията, каза още китайският премиер.

Китай изпраща две панди в САЩ в знак на добра воля

Китай изпраща две панди в САЩ в знак на добра воля

Комунистическото правителство на Китай отдавна използва т.нар. "панда дипломация"