Съобщенията, основани на документите, изтекли от панамската адвокатска кантора „Мосак Фонсека”, които посочват роднини на настоящи и пенсионирани китайски политици, включително на президента Си Цзинпин, като притежаващи офшорни компании, са „безпочвени”. Това обявиха от китайското външно министерство, цитирани от „Асошиейтед прес”.  

Говорителят на ведомството заяви, че няма да коментира повече съобщенията и отказа да каже дали споменатите китайски граждани ще бъдат разследвани.

За тези безпочвени обвинения, нямам коментар”, изтъкна говорителят пред репортери на редовна пресконференция.

Интернет цензорите и държавните медии, междувременно, пренебрегват или активно се опитват да заглушават и прикриват разкритията. При търсене на статии в сайтове и публикации в социалните медии, съдържащи думите „Панама документи”, те не могат да бъдат отворени, за да се види съдържанието им.  

Блокирането на информацията обаче не е пълно, като при някои търсения за новини, свързани с Panama Papers, се получава свободен достъп до материали, споменаващи футболната звезда Лионел Меси и други, включени в документите, които не са свързани с Китай.  

Един от държавните вестници „Глобал таймс” публикува редакционна статия, в която се посочва, че неидентифицирана „мощна сила” стояла зад изтичането на документите. Посочва се, че основните цели били противници на Запада, особено руският президент Владимир Путин.

Западните медии поемат контрола върху тълкуването всеки път, когато е имало подобно изтичане на документи, и Вашингтон е показвал особено влияние в това. Информация, която е негативна за САЩ, винаги може да бъде сведена до минимум, докато разобличаването на незападни лидери, като Путин, може да получи допълнителна сила”, пише официозът.  

В статията не се споменава никакво участие на китайски фигури.

Липсата на законови гаранции в Китай мотивира много китайски новобогаташи да укриват богатството си чрез сложни юридически „врътки”, което ги прави недосегаеми за властите.

Международният консорциум на разследващите журналисти заяви, че панамската адвокатска кантора „Мосак Фонсека” е уреждала офшорни компании за роднините на най-малко осем настоящи или бивши членове на Политбюро на Комунистическата партия, което най-високото властово ниво в страната. Сред споменатите е и зетят на президента Си Цзинпин.