Китай разположи разузнавателен самолет над тихоокеанските води източно от Тайван миналата седмица, за който китайските медии съобщиха, че е наблюдавал и събирал разузнавателна информация за учение, включващо военноморските сили на Съединените щати, Япония, Франция и Канада.

Вариант на товарен самолет Y-9, оборудван с техника за събиране на разузнавателна информация, най-вероятно е наблюдавал и събирал данни за учението, съобщи подкрепяният от държавата вестник Global Times в неделя, цитирайки анализатори.

Два американски самолетоносача, USS Nimitz и USS Ronald Reagan, оперират около геополитически важните острови Рюкю във Филипинско море от четвъртък, Global Times цитира аналитичен център, базиран в Пекин.

Островите разделят Източнокитайско море от Филипинско море и се намират между Япония и Тайван, който Китай разглежда като своя територия.

В петък САЩ започна учението във Филипинско море с две ударни групи на самолетоносачи, действащи съвместно за първи път от юни 2020 г., се казва в изявление на 7-ми флот на САЩ .

Японското министерство на отбраната съобщи за забелязване на разузнавателен вариант Y-9 в Тихия океан в четвъртък.

Говорител на японското министерство каза в понеделник, че анализира част от оборудването, прикрепено към ходовата част на варианта Y-9, което не е виждано досега.

Военното противопоставяне между Китай и Съединените щати и техните съюзници в Западния Тих океан се увеличи през последните години, тъй като Китай става все по-настоятелен в Източно и Южнокитайско море, както и около Тайван.

Дни преди четиристранното учение бреговата охрана на Филипините, Съединените щати и Япония проведе първото си тристранно учение край бреговете на западна филипинска провинция.

Въздушните патрули на Китай с Русия тревожат Токио

Въздушните патрули на Китай с Русия тревожат Токио

Китай и Русия успешно завършиха втората фаза от съвместните си въздушни патрули над Западния Тих океан в сряда