"Президентът на Венецуела Никола Мадуро превърна страната си в убежище на терористите и извърши сериозна грешка в защитата на партизанските групи и наркотрафиканти."

Това заяви колумбийският президент Иван Дуке, тъй като напрежението между съседните страни отново ескалира, цитиран от "Ройтерс". 

Коментарите бяха направени, след като Мадуро заяви, че двама изчезнали бивши командири на Революционните въоръжени сили на Колумбия (FARC), търсени от колумбийските съдебни власти, са "добре дошли във Венецуела".

Напрежението се влоши, след като Дуке се присъедини към Съединените щати и повечето латиноамерикански страни в признаването на Хуан Гуайдо, председател на контролираното от опозицията Народно събрание, като правилен лидер на страната, твърдейки, че преизбирането на Мадуро през 2018 г. е незаконно.

Венецуела трупа войници по границата с Колумбия

Венецуела трупа войници по границата с Колумбия

Венецуелски войници до границата с Колумбия използваха сълзотворен газ

Сантрич и Маркес се присъединиха към политическата партия на ФАРК, след като лявата бунтовническа група демобилизира по време на мирно споразумение от 2016 г., което сложи край на десетилетия на гражданска война. Те трябваше да служат в конгресните места, запазени за групата.

Маркес изчезнал миналата година, след като племенникът му е бил арестуван и откаран в Съединените щати, за да си сътрудничи със следователи за трафик на наркотици.

ООН призова за избягване на насилието във Венецуела

ООН призова за избягване на насилието във Венецуела

До сблъсъци се стигна вчера в страната

По-рано този месец Върховният съд на Колумбия нареди арест на Сандрич, след като той не се появил за разпит за обвиненията в трафик на наркотици в САЩ.

"Няма съмнение, че Сантрич е защитен от този диктаторски режим", подчертава Дуке.

Колумбийските власти смятат, че дисидентските бунтовници от ФАРК, които не са демобилизирали по силата на мирното споразумение, и бойците за лявата бунтовническа група на Националната освободителна армия (ЕНП) се крият във Венецуела и получават защита от Мадуро.

Правителството на Мадуро отрече твърденията за защита на бунтовниците.

Мадуро, който нарича Гуайдо марионетка в САЩ, иска да го свали чрез държавен преврат, прекъсна дипломатическите отношения с Богота през февруари след неуспешния опит на Гуайдо да донесе хуманитарна помощ във Венецуела през колумбийската граница.